Banner 980x90

8 veidi, kā uzņēmumā iespējams samazināt elektrības rēķinu

Efektīva un gudra elektroenerģijas izmantošana ir aktuāla ne tikai tāpēc, lai samazinātu elektrības rēķinus, bet arī tāpēc, lai samazinātu planētas resursu nelietderīgu izmantošanu. Energoefektivitāte ir viena no pasaules valstu prioritātēm, risinot klimata pārmaiņas un samazinot cilvēka ietekmi uz dabu. Tāpēc piedāvājam iepazīties ar vairākiem veidiem, kā uzņēmums var taupīt elektroenerģiju.

Izvēlieties ierīces ar augstāku energotaupības klasi
Vairums ierīču mūsdienās darbojas ar elektroenerģiju. Tāpēc lielu elektrības rēķina daļu veido tieši šo ierīču patēriņš. Tā ir pozīcija, kurā noteikti jāmeklē optimizācijas iespējas. Visefektīvāk to varēs panākt, izvēloties ierīces ar augstāko energotaupības klasi, kas ir A, A+, A++ un A+++. Nomainot novecojušās ierīces un pērkot kaut ko jaunu, vienmēr jāpievērš uzmanība energotaupības klasei un jāizvēlas tā, kurai ir augstākais marķējums, kas garantēs zemāku elektroenerģijas patēriņu. Īpaši būtiski tas ir ierīcēm, kurām ikdienā ir liela noslodze.

Neatstājiet ierīces gaidīšanas režīmā 
Paradums vienmēr atvienot ierīces no elektrotīkla un neatstāt gaidīšanas režīmā var palīdzēt manāmi samazināt elektroenerģijas patēriņu. Ierīces arī gaidīšanas režīmā patērē elektrību. Lai gan ne daudz, tomēr, saskaitot vairākas ierīces kopā un paskatoties gada vai ilgākā laika posmā, tas tomēr ir ievērojams patēriņš, no kura viegli var izvairīties, vienkārši ieviešot uzņēmumā efektīvākus ierīču lietošanas paradumus. Tas attiecas ne tikai uz lielākām iekārtām un ierīcēm, bet arī uz visu biroja un virtuves tehniku, kas atrodas uzņēmumā.

Izmantojiet dienas gaismu un siltumu
Nevajadzētu par zemu novērtēt to gaismu un siltumu, kuru saņemam no saules. Atbilstoši plānojot telpu iekārtojumu, iespējams maksimāli izmantot dienas gaismu un saules siltumu, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu telpu apgaismojumam un apsildīšanai. Piemēram, darba vietas birojā ierīkot tuvāk logiem, atvērt žalūzijas, lai ielaistu saules siltumu utt.

Modernizējiet apgaismojuma sistēmu
Apgaismojuma sistēma ir vēl viens liels segments, kas patērē elektroenerģiju. Veicot apgaismojuma sistēmas modernizāciju, izvēloties energoefektīvas spuldzes un ierīkojot pārdomātu apgaismojuma objektu izvietojumu, iespējams optimizēt to izdevumu daļu, kuru veido tieši telpu un cita veida apgaismojums uzņēmuma birojā, ražošanas telpās un piegulošajā teritorijā.

Izvēlieties izdevīgāko elektroenerģijas piegādes plānu
Jau kādu laiku elektroenerģija pieejama brīvajā tirgū un to nepiegādā tikai viens konkrēts piegādātājs. Patērētājiem ir iespēja brīvi izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko pakalpojumu. Konkurence ir tā, kas liek pakalpojuma sniedzējiem domāt, kā pielāgoties klientu vajadzībām, kā piedāvāt izdevīgākus pakalpojumus un pievilcīgākas cenas. Tā uzņēmējiem ir iespēja elektroenerģiju iegādāties iespējami izdevīgāk. Ik pa laikam ir vērts paskatīties, kas notiek elektroenerģijas tirgū, ko piedāvā dažādi piegādātāji, un nebaidīties slēgt jaunu līgumu, ja tam ir acīmredzams ekonomisks pamatojums, kas rezultējas mazākos elektrības rēķinos.

Optimizējiet pieslēguma fiksēto daļu
Elektrības rēķinu veido ne tikai reālais patēriņš, bet arī fiksētā daļa, kas atkarīga no elektroenerģijas pieslēguma veida un jaudas. Pārliecinieties, ka esat izvēlējušies jūsu vajadzībām atbilstošu pieslēgumu, jo citādi var gadīties, ka maksājat par jaudu, kuru patiesībā nemaz neizmantojat. Koriģējot pieslēgumu atbilstoši reālajam patēriņam, iespējams samazināt elektrības rēķina fiksēto daļu, kas radīs pozitīvas izmaiņas arī rēķina kopējā summā.

Uzstādiet saules paneļus
Uzņēmumiem, kuriem ir liels elektroenerģijas patēriņš, ir arī vērts izskatīt iespēju uzstādīt saules paneļus un izmantot saules enerģiju. Saules enerģija ir dabai draudzīga un atjaunojama enerģija, kuru visā pasaulē izmanto arvien vairāk. Arī Latvijā uzņēmēji kļūst arvien atvērtāki un analizē, kā viņu darbību varētu ietekmēt tas, ja tiktu uzstādīti saules paneļi. Saules enerģija ļauj samazināt atkarību no elektroenerģijas tīkla, samazināt izmaksas un padarīt uzņēmumu klimatam draudzīgāku.

Modernizējiet iekārtas, ieviesiet automatizētus risinājumus
Plānojot uzņēmuma attīstību un izaugsmes iespējas, ieteicams skatīties uz variantiem, kā varētu modernizēt savu uzņēmumu, automatizēt dažādus procesus. Tādā veidā iespējams optimizēt darbu, samazināt izmaksas un arī energoresursu patēriņu. Protams, katrā uzņēmumā ir sava unikālā situācija, kas prasa individuālu pieeju, bet, sadarbojoties ar zinošiem ekspertiem, iespējams ieviest ilgtermiņa pārmaiņas un uzlabojumus, kas var ietvert arī elektroenerģijas patēriņa un izmaksu samazinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)