Banner 980x90

ASV eksperts: "Islāma valsts" mērķis ir rietumvalstu pašiznīcināšanās

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA

Tā dēvētā "Islāma valsts" jeb "Daesh" nemeklē veidus, kā sakaut mūs, viņi meklē veidu, kā ļaut mums sakaut pašiem sevi, un, kad tas tiks izdarīts, "Daesh" būs sasniegusi savu mērķi, intervijā aģentūrai LETA pauda ASV Valsts departamenta NATO stipendiāts un sociālo mediju eksperts Džozefs Šahīns.

Runājot par teroristu mērķiem un to ilgtermiņa plāniem, Šahīns, kas nesenajā Rīgā notikušās konferences "The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters" panelī uzstājās par "Daesh" darbību, norādīja, ka teroristi vēlas paildzināt karu līdz brīdim, kad mēs sākam pieļaut kļūdas. "Piemēram, cik daudz līdzekļu "Daesh" ir jāvelta, lai pabarotu vienu kareivi? Tikai pāris tūkstoši dolāru, jo viņiem nav jātērē ievērojami finanšu līdzekļi ieročiem, bruņām, aprīkojumiem, apmācībām vai pat izglītībai. Viņiem nav karavīriem jāpiešķir sociālās garantijas, jāapmaksā viņu ārstēšanās. Kādēļ? Jo viņiem jāpiestiprina bumba, un viss, viņi ir miruši," sacīja eksperts.

Viņš salīdzinājumam norādīja, ka ASV viens karavīrs izmaksā aptuveni 100 000-150 000 ASV dolāru gadā. "Tas ir sitiens rietumvalstu ekonomikām, jo tām ir jānodrošina vēl lielākas un vēl labākas armijas. Jo vairāk cilvēku strādātu militārajā sfērā, jo mazāk cilvēku paliktu produktu radīšanai, līdz ar to samazinātos ekonomiskās attīstības tempi," viņš sacīja, piebilstot, ka laika gaitā militārajā jomā izveidotos burbulis, kas savukārt varētu radīt dažādas blaknes, piemēram, militārus apvērsumus, revolūcijas vai demokrātijas sistēmas destabilizēšanu.

"Faktiski var sacīt, ka laika gaitā mēs paliksim nedrošāki par sevi, būsim gatavi atdot daļu no savām brīvībām, sniegsim lielāku varu, piemēram, ASV Nacionālās drošības aģentūrai," uzsvēra Šahīns.

Eksperts arī norādīja, ka politiski ASV nav gatavas sava karaspēka nosūtīšanai cīnīties pret "Daesh", līdz ar to stratēģiskie uzlidojumi turpināsies. "Man nav pieejas konfidenciālajiem un slepenajiem materiālajiem, bet no ārpuses izskatās, ka propagandas jomā mēs nedarām pietiekami daudz. Viens gan ir jāiegaumē - "Daesh" nav jukuši, viņi saprot, ka nekad nespēs sakaut ASV," pauda Šahīns. Viņš arī sacīja, ka teroristi ir izcili stratēģi, jo, ja mēs domājam un plānojam nākamajiem desmit gadiem, viņi - nākamajiem simts.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)