Banner 980x90

Brocēnu deputāts aptur darbību, uzskatot balsojumu par domes priekšsēdētāju par neleģitīmu

Ventspils, 21.jūn., LETA. Šodien par Brocēnu novada domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēta līdzšinējā pašvaldības vadītāja Solvita Dūklava no Latvijas Zaļās partijas (LZP), kuru prokuratūra pērn sauca pie kriminālatbildības par bezdarbību saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem pašvaldībā.

Balsojumā nepiedalījās Latvijas Zemnieku savienības (LZS) deputāts Zigmunds Georgs Fīrers, kurš nolēma apturēt savu deputāta darbību un aģentūrai LETA skaidroja, ka šo balsojumu uzskatot par neleģitīmu.

Fīrers atgādināja, ka pērn prokuratūra Dūklavai piemēroja drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliedzot pildīt Brocēnu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas amata pienākumus. Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese, izskatot Dūklavas sūdzību, gan pēc tam nolēma atcelt viņai piemēroto drošības līdzekli, atļaujot pildīt domes priekšsēdētājas pienākumus.

Vēl pirms kandidātu izvirzīšanas domes priekšsēdētāja amatam Fīrers pašvaldībā iesniedza iesniegumu, lūdzot pašvaldības izpilddirektoram sniegt visiem deputātiem pilnu informāciju par Dūklavu saistībā ar minētā kriminālprocesa virzību - prokura lēmumu par aizliegumu Dūklavai pildīt domes priekšsēdētājas pienākumus, tiesas lēmumu par šī drošības līdzekļa atcelšanu un dokumentiem par krimināllietas virzību.

Pilnu sev interesējošo informāciju Fīrers neesot saņēmis. Pēc tam, kad Dūklavas kandidatūra tika izvirzīta domes priekšsēdētāja amatam, Fīrers iesniedza otru iesniegumu domei, norādot, ka ir spiests apturēt savu darbību līdz brīdim, kad no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) saņems skaidrojošo atbildi par izveidojušos situāciju. "Vēlos, lai VARAM normalizē situāciju. Ja VARAM pateiks, ka viss ir kārtībā, es esmu gatavs atjaunot savu deputāta darbību," sacīja Fīrers. Viņš gan piebilda, ka likums neparedz deputāta darbības apturēšanu, bet šajā situācijā viņš nesaskatot citu iespēju.

Deputāts plāno vērsties VARAM ar lūgumu veikt ministrijas kompetencē esošās darbības, lai "nodrošinātu visu ievēlēto deputātu normālu un atbildīgu darbu Brocēnu novada domē."

Dūklava aģentūrai LETA noraidīja Fīrera pārmetumus par informācijas slēpšanu: "Informācija netiek slēpta. Nekāda informāciju no prokuratūras par procesa virzību attiecībā uz mani pašvaldībā nav saņemta." Domes priekšsēdētāja skaidroja, ka lieta ir sadalīta atsevišķos kriminālprocesos - piemēram, pašvaldība ir saņēmusi informāciju par tiesas sēdes datumu krimināllietā, kurā apsūdzēta bijusī galvenā grāmatvede. Dūklava norādīja, ka no tiesībsargājošām iestādēm attiecībā uz viņu nav saņemta nekāda informācija ne par lietas virzību, ne saistībā ar domes priekšsēdētājas amata pienākumu pildīšanu. Proti, joprojām ir spēkā tiesas lēmums par to, ka viņa ir tiesīga pildīt domes priekšsēdētājas amata pienākumus.

Saldus rajona tiesas priekšsēdētāja Gunita Galiņa aģentūrai LETA apstiprināja, ka kriminālprocess ir sadalīts atsevišķās krimināllietās. Pašlaik tiesā ir saņemtas divas krimināllietas, bet starp tām nav Dūklavas lietas. 15.augustā plānota tiesas sēde lietā, kurā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, apsūdzēts bijušais Brocēnu novada vadītājs Arvīds Mēters (LSDSP). Savukārt 7.septembrī pirmā tiesas sēde gaidāma bijušajai pašvaldības galvenajai grāmatvedei, kura apsūdzēta par piesavināšanos lielā apmērā.

Brocēnu novada domes priekšsēdētāja amatam bija izvirzīti divi kandidāti - Dūklava un Kārlis Barančans (LRA), kurš savu kandidatūru atsauca. Par Dūklavu nobalsoja 12 deputāti, bet divi balsoja "pret".

Dūklavas kandidatūru atbalstīja visi deviņi LZP deputāti un abi LRA deputāti. Pret Dūklavu balsoja LZS deputāte Māra Jansone, bet viņas partijas biedrs Fīrers balsojumā nepiedalījās, jo apturēja deputāta darbību. Pret Dūklavu balsoja arī Rinalds Rullis (VL-TB/LNNK), bet viņa partijas biedre Rasa Dirvēna balsoja "par".

Brocēnu novada domē deviņi mandāti ir LZP, bet pa diviem mandātiem - VL-TB/LNNK, LZS un LRA.

Jau ziņots, ka Saldus rajona prokuratūra pērn sauca pie kriminālatbildības divus bijušos Brocēnu novada domes grāmatvedības darbiniekus par pašvaldības naudas piesavināšanos lielā apmērā. Savukārt divas citas toreizējās Brocēnu novada domes amatpersonas tika sauktas pie kriminālatbildības par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Prokuratūra personu vārdus neizpauda, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka par valsts amatpersonas bezdarbību pie kriminālatbildības tiek saukta Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Dūklava un bijušais novada vadītājs Mēters.

Tāpat ziņots, ka Valsts kontrole, veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015.gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)