Banner 980x90

Deputāti kritizē e-veselības ieviešanas gaitu un vēlas izvērtēt arī iespējamu amatpersonu atbildību

Rīga, 9.janv., LETA. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti nākamnedēļ diskutēs gan par e-veselības ieviešanas gaitu, kā arī plāno izvērtēt jautājumu par iespējamu amatpersonu atbildību.

Šodien komisijas sēdē daudzi deputāti bija kritiski par e-veselības sistēmas izveidi, piemēram, deputāts Andris Bērziņš (ZZS) uzsvēra, ka nepiekrīt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) viedoklim un uzskata, ka vajag izvērtēt arī to, kāpēc izveidojusies šāda situācija. Viņaprāt e-veselības sistēmai izlietoti ievērojami līdzekļi, tāpēc jāizvērtē, kādu atbildību var prasīt. Ja šis gadījums ar e-veselību tiktu atstāts bez ievērības, tad arī nākamajos projektos varētu rīkoties līdzīgi, piebilda deputāts.

Arī politiķe Silvija Šimfa akcentēja, ka nepieciešams "ļoti skaidri un stingri" skatīt šo jautājumu. Viņa arī pauda sašutumu par e-veselības ieviešanas gaitu, jo pasaulē ārstu konsultācijas notiekot attālināti ar interneta starpniecību, bet mēs joprojām "ņemamies ar receptēm kā akmens laikmetā". Šimfa sacīja, ka Latvija lepojas ar sasniegumiem IT jomā, bet e-veselības ieviešanā notiekot nejēdzības.

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) vairākkārt komisijas sēdē akcentēja nepieciešamību izvērtēt amatpersonu atbildību. Parlamentārietis sacīja - ja sistēmas izveidei iztērēti ievērojami līdzekļi, tad ir jāzina, kurš būs atbildīgs par kļūdām. Klementjevs pauda, ka uz sēdi nepieciešams aicināt arī Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Uz komisijas sēdi 16.janvārī paredzēts aicināt gan nozares pārstāvjus - ārstu un farmaceitu biedrības, gan Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Veselības ministrijas pārstāvjus. Tāpat tiks aicināti arī prokuratūras pārstāvji.

Kā ziņots, no 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. Šonedēļ e-veselības sistēmai pieslēgušās visas ģimenes ārstu prakses.

Uz problēmām sistēmas darbībā arī šonedēļ norādījušas vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas. NVD direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane aizvadītajā nedēļā atzina, ka e-veselības sistēma optimāli varētu sākt strādāt pēc pāris nedēļām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)