Banner 980x90

Kas pacientu sagaida zobu higiēnista kabinetā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Zobu higiēnists ir viens no tiem veselības speciālistiem, kuru liela daļa cilvēku savā mūžā nekad nav apmeklējuši. Tam par iemeslu ir gan vājie zobu kopšanas paradumi, gan nepietiekama informētība par to, ko tad zobu higiēnists dara un kāpēc tas ir tik svarīgi.

Zobu higiēna Latvijā pieejama apmēram 20 gadus, kas ir salīdzinoši īss laiks. Tāpēc labāka situācija ir jaunākajām paaudzēm, kas jau ir uzaugušas kopā ar zobārstniecību, kurā zobu higiēna ir neatņemama sastāvdaļa. Bet, ja pajautātu vidējo un vecāko paaudžu cilvēkiem, tad būtu ļoti daudz tādu, kuri apgalvotu, ka viņiem ne reizi nav veikta zobu higiēna.

Lai mudinātu cilvēkus mainīt un uzlabot savus zobu kopšanas paradumus, nepieciešams informēt par to, ko un kāpēc dara zobu higiēnists.

Kāda ir zobu higiēnista funkcija
Zobārstniecībā "Apines Klīnika", kur pieejams plašs pakalpojumu klāsts, zobu higiēnists ir ļoti svarīgs speciālists, kura darbs ļauj klientiem saglabat veselus zobus daudz ilgāk. Ja salīdzina to, ko dara zobārsts un zobu higiēnists, tad zobārsts ir tas, kurš risina akūtas situācijas. Zobu higiēnists ir tas, kurš nodarbojas ar profilaksi – veic mutes dobuma sakopšanu, izvērtē zobu stāvokli, māca par zobiem pareizi rūpēties. Zobu higiēnists strādā pirms zobārsta, atsedzot visas grūtāk pieejamās vietas, noņemot aplikumu un zobakmeni, kas ļauj zobārstam labāk veikt savu darbu.

Mūsu vecāku un vecvecāku paaudzēs daudziem jau pēc trīsdesmit gadu vecuma daļa pastāvīgo zobu bija zaudēti, nācās nēsāt protēzes. Tagad, lielā mērā pateicoties arī tam darbam, ko dara zobu higiēnists, uzlabojas izpratne par pareizu zobu kopšanu, kā arī cilvēkiem ir iespēja ilgāk saglabāt mutē savus īstos zobus labā stāvoklī. Zobu problēmas tiek risinātas nevis tad, kad situācija jau ir slikta, bet gan tiek nodrošināta profilakse un kopšana, lai novērstu bojājumu veidošanos.

Soli pa solim: kas notiek zobu higiēnista kabinetā

Publicitātes fotoPublicitātes foto


1. Informācija par pacientu
Zobu higiēnists tikšanos ar katru pacientu sāk ar sarunu – tiek uzdoti jautājumi par vispārējo veselības stāvokli, hroniskām saslimšanām, alerģijām, grūtniecības faktu, medikamentiem, kas tiek lietoti. Visi šie fakti tiek ierakstīti pacienta kartiņā. Šī informācija ir būtiska, lai zobu aprūpes procesā netiktu apdraudēta pacienta veselība. 

2. ‎Zobu apskate
Tālāk pacients jau tiek aicināts sēsties krēslā. Zobu higiēnista darba vieta ir līdzīga zobārsta darba zonai – tāds pats krēsls un priekšā aparāts, kurā ir salikt dažādi zobu kopšanas rīki. Tie gan nav tādi paši kā zobārstam, bet pielāgoti zobu higiēnista darbam. Nākamais posms ir vispārēja zobu un mutes dobuma apskate, lai novērtētu zobu stāvokli. Pacientam tiek jautāts, vai ir kādas sūdzības. 

3. ‎Zobakmens noņemšana
Tālāk jau zobu higiēnists ķeras pe darba – sāk ar zobakmens noņemšanu. Atkarībā no tā, cik daudz ir zobakmens, to sākumā var noņemt ar ultraskaņu un pēc tam izmantot arī rokas instrumentus. Citreiz zobu higiēnists izmanto tikai rokas instrumentus, kas tomēr ir pamata darba instruments zobakmens noņemšanā. 

4. ‎Zobu pulēšana
Pēc tam, kad zobu higiēnists ir ticis galā ar zobakmeni, notiek zobu pulēšana. Tai var izmantot dažādas metodes. Visbiežāk veic zobu pulēšanu ar profesionālu zobu pastu. Bet nereti izmanto arī tā saucamo sodas strūklu jeb AirFlow. Ar šo metodi iespējams efektīvāk noņemt tumšo aplikumu, jo sodas pulveris iekļūst vismazākajās spraudziņās. Tas īpaši noderīgi ir tiem, kuri smēķē, daudz dzer kafiju, kā dēļ zobi vairāk iekrāsojušies.

5. ‎Zobu diegošana
Pēc tam, kad pabeigta pulēšana, zobu higiēnists izdiego zobu starpas, lai būtu pilnīga pārliecība, ka iztīrītas pat visas grūti pieejamās vietas. 

6. Zobu pārklāšana ar fluora preperātu
Pēdējais solis higiēnas procesā ir zobu pārklāšana ar speciālu līdzekli, kas satur fluoru. Līdzeklis jāpatur mutē vairākas minūtes, pēc tam to izspļauj. Pēc tam ieteicams pusstundu neko neēst un nedzert.

7. ‎Rekomendācijas par zobu kopšanu
Bet zobu higiēnista darba ar to vēl nav beidzies. Vizītes noslēgumā ir laiks sarunai par zobu kopšanas paradumiem. Ja zobu higiēnists jau pamanījis kāds problēmas, tad tās pārrunā ar pacientu, parāda, kā veikt pilnvērtīgu un pareizu zobu kopšanu, kādā virzienā un cik ilgi jātīra zobi. Šī vizītes daļa ir īpaši svarīga mazākajiem pacientiem, jo tas ļauj nostiprināt pareizus zobu kopšanas paradumus jau no mazām dienām.

Zobu higiēna nav sāpīga, bet brīžiem var būt nepatīkama, dažreiz var novērot smaganu asiņošanu zobakmens noņemšanas laikā. Kopumā vizīte aizņems ne vairāk par stundu, bērniem nedaudz mazāk.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)