Banner 980x90

Kuldīgas novada vadītāja: Piedāvātais pašvaldību reformu plāns stiprinās plānošanas reģionus

Rīga, 10.apr., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātās reformas plāns stiprinās plānošanas reģionus, aģentūrai LETA atzina Kurzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV).

Kurzemes plānošanas reģionā patlaban ir 20 pašvaldības un piedāvātās reformas plāns paredz to ievērojami samazināt, teica Bērziņa.

Viņa uzsvēra, ka no plānošanas reģiona viedokļa, ir svarīgi skatīt visu reģionu kopumā un nostiprināt reģionu kā attīstības virzītājspēku.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces paustais, ka tā vietā, lai domātu par otrā līmeņa pašvaldību izveidi, ir jāstiprina plānošanas reģioni, Bērziņai liek domāt, ka turpmāk arvien vairāk tiks domāts par to, kā līdzsvarot attīstību visā valstī.

Viņa arī minēta, ka pašlaik, strādājot pie Eiropas Savienības (ES) fondu nākamā plānošanas perioda, VARAM piedāvā veidot fondu reģionālās programmas. Tas, viņasprāt, varētu būt būtisks atbalsts reģionu ekonomiskajai izaugsmei.

Kurzemes plānošanas reģions ir viens no pieciem plānošanas reģioniem, kas izveidots 2006.gada jūnijā ar mērķi nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. Tas apvieno 20 pašvaldības, kopumā 18 novadus - Alsungas, Aizputes, Brocēnu, Dundagas, Durbes, Grobiņas, Kuldīgas, Mērsraga, Nīcas, Pāvilostas, Priekules, Rojas, Rucavas, Saldus, Skrundas, Talsu, Vaiņodes un Ventspils novadus, kā arī divas republikas līmeņa pilsētas - Liepāju un Ventspili.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Pūce teica, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)