Banner 980x90

Kurzemes reģionā šajā ziemā autoceļu attīrīšana no sniega ar vienlaicīgiem kaisīšanas darbiem veikta 43 692 kilometru garumā

Rīga, 28.febr., LETA. AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) Rīgas reģionā 2018./2019.gada ziemas sezonā līdz 15.februārim autoceļu attīrīšanu no sniega veicis 9189 kilometru garumā, bet attīrīšanu no sniega ar vienlaicīgiem kaisīšanas darbiem - 43 692 kilometru garumā, aģentūru LETA informēja LAU pārstāve Maija Eglīte.

Ceturtdien Kuldīgā 25 pašvaldību pārstāvji no Kurzemes plānošanas reģiona klātienē iepazinās ar LAU ikdienas uzturēšanas darbu aktualitātēm ziemas sezonā.

"Strādājam pie inovāciju ieviešanas uzņēmuma darbībā. Ir ieviests mobilo sensoru pilotprojekts, kas ļauj saņemt operatīvu informāciju par autoceļu brauktuves stāvokli. Tas palīdz ziemas dienesta dežurantiem pieņemt lēmumu par tehnikas sūtīšanu kaisīšanas/tīrīšanas darbu veikšanai. Šādus izmanto arī Skandināvijā, Lietuvā un Igaunijā. Šajā ziemas sezonā veiktas arī izmaiņas brauktuves kaisīšanas platumā. Līdz šim sāls tika kaisīta visā brauktuves platumā, bet šoziem kaisīšana notiek šaurākā platumā. Satiksmes plūsmas un brauktuves šķērskrituma rezultātā sāls tiek izkliedēta visas brauktuves platumā. Tas nekādā veidā neietekmē satiksmes drošību," informēja LAU valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

LAU Autoceļu uzturēšanas un pārvaldības departamenta vadītājs Vilnis Vigulis norādīja, ka autoceļu uzturētāju ziemas dienests nodrošina darbu diennakts režīmā. Valsts autoceļiem ziemā ir noteiktas uzturēšanas klases un tie tiek uzturēti, lai atbilstu normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Līdz ar to ziemā autoceļu brauktuves stāvoklis starp dažādām uzturēšanas klasēm var būtiski atšķirties. Autoceļu uzturēšanas darbi tiek uzsākti, tiklīdz uz autoceļa tiek konstatēts noteiktajai uzturēšanas klasei neatbilstoša situācija - tiek pārsniegts pieļaujamais sniega kārtas biezums, ir izveidojies apledojums un citi.

Kurzemes reģionā galvenokārt ir valsts autoceļi ar noteiktu C uzturēšanas klasi - 2914 kilometru garumā, savukārt ar A, A1 uzturēšanas klasi - 868 kilometru garumā, B - 655 kilometru garumā un D uzturēšanas klases autoceļi 275 kilometru garumā.

Autoceļi ar noteiktu C un D uzturēšanas klasi tiek uzturēti ar sniega kārtu, līdz ar to, kad gaisa temperatūra ir virs nulles vai ir atkala tie var kļūt īpaši slideni. Lai mazinātu slīdamību tiek veikti rievošanas darbi vai kā pretslīdes materiālu izmanto smilti, un to kaisa - satiksmei bīstamākajos posmos - stāvos kritumos, kāpumos, līkumos, krustojumos. Rievošanas darbus veic ja piebraukta sniega vai apledojuma biezums ir vismaz pieci centimetri. Tomēr jāņem vērā, ka šādos laika apstākļos veiktie kaisīšanas un rievošanas darbi nav ilglaicīgi, jo nokrišņi nokaisīto materiālu noskalo.

Šogad, 2018./2019.gada ziemas sezonā līdz 15.februārim, Kurzemes reģionā autoceļu attīrīšana no sniega veikta 15 249 kilometru garumā, attīrīšana no sniega ar vienlaicīgiem kaisīšanas darbiem - 43 692 kilometru garumā, kaisīšana ar pretslīdes materiālu -105 369 kilometru garumā, bet rievošanas darbi - 16 199 kilometru garumā.

Lai uzlabotu satiksmes drošību un informētu ceļu lietotājus par posmiem, kuros konkrētajā brīdī tiek veikti ceļu uzturēšanas darbi, ziemas tehnikas vienības ir aprīkotas ar GPS un tām līdzi var sekot tiešsaistes režīmā aplikācija "Waze" un AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) mājaslapas kartē.

LAU aicina ceļu lietotājus informēt par valsts autoceļu stāvokli, zvanot uz LVC Satiksmes informācijas centra diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)