Banner 980x90

papildināta - ĀCM skartajiem "Druvas Unguriem" kompensācijā varētu izmaksāt vairāk nekā miljonu eiro

(Ziņai pievienota 5. un 6.rindkopa.)

Rīga, 3.aug., LETA. Saldus novada SIA "Druvas Unguriem" izmaksājamā kompensācija par zaudējumiem, kas radušies Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ, varētu pārsniegt miljonu eiro, aģentūrai LETA sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš skaidroja, lai saimniecība saņemtu kompensāciju, PVD iesniegs Zemkopības ministrijā (ZM) informāciju par "Druvas Unguros" iznīcināto dzīvnieku skaitu. Pēcāk ZM, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, aprēķinās atbalsta likmes - konkrētu naudas apmēru par konkrētas kategorijas dzīvniekiem. Tad ZM iesniegs valdībā pieprasījumu, lūdzot papildus finansējumu, ko valsts saimniecībai samērā ātri izmaksās.

Balodis piebilda, ka pēcāk daļu līdzekļu valsts atgūs no Eiropas Komisijas (EK). Līdz tam gan paies zināms laiks, kamēr EK veiks aprēķinus. EK Latvijai līdzfinansē izdevumus līdz 75% apmērā par pasākumiem, kas veikti ĀCM uzraudzībā, kontrolē un apkarošanā, taču EK lēmumā par konkrētā gadījumā izmaksājamo atbalsta apmēru ir "griesti".

Kompensāciju lauksaimniecības "Druvas Unguriem" izmaksās Lauku atbalsta dienests pēc naudas līdzekļu saņemšanas no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Balodis arī sacīja, ka ir grūti pateikt, vai "Druvas Unguri" atsāks uzņēmējdarbību pēc ĀCM konstatēšanas un ganāmpulka likvidēšanas kompānijas cūku novietnēs. Praksē ir bijuši dažādi gadījumi. Cūkkopības uzņēmuma "Ancers" ferma Krimuldā, kuru pērn skāra ĀCM, savu darbību ir atsākusi. Tikmēr "Ancers" ferma Salaspilī pagaidām nav atsākusi darbību un tikai īpašnieka ziņā ir lemt, darbību atsākt strādāt vai pārdot fermu. Arī ĀCM uzliesmojuma pērn skartā ferma AS "Latgales bekons" darbību nav atsākusi.

PVD aģentūru LETA informēja, ka gaļa, kas pēdējo divu nedēļu laikā no "Druvas Unguriem" piegādāta tās sadarbības uzņēmumiem, tiek atsaukta no tirdzniecības. ZM kompetencē ir tas, vai un kādas kompensācijas varētu saņemt šie uzņēmumi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka valdība piektdien apstiprināja 367 000 eiro piešķiršanu, ar ĀCM slimo cūku likvidēšanai Saldus novada SIA "Druvas Unguros", kas tiks rasts valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdība arī izlēma dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus pēc iespējas ātrāk likvidēt uzņēmumā SIA "Grow Energy". Uzņēmums ir iesniedzis sarakstu ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu transportēšanas un pārstrādes izmaksām, kas veido 316,89 eiro par tonnu. Tādējādi valdība atbalstīja priekšlikumu uzņēmumam līdzekļus, kas nepārsniedz 307 700 eiro.

Tāpat valdība atbalstīja piešķirt līdzekļus PVD papildu izmaksu segšanai par 15 570 dzīvnieku nogalināšanu inficētajā novietnē "Druvas Unguros". PVD papildu izmaksas sastāda 60 000 eiro - tajā skaitā 20 000 eiro par transportlīdzekļu nomu no uzņēmuma SIA "Paugurīši A.J." un 15 000 eiro par oglekļa dioksīda piegādi no SIA "AGA".

PVD aptuvenās izmaksas aprēķināja, ņemot par paraugu iepriekšējā gadā radušos izdevumus, kas radās, nogalinot cūkas SIA "Ancers" novietnē "Rukas" un "Bunči".

Tā kā dzīvnieki nogalināmi pēc iespējas īsākā laikā un PVD nav iespējams ievērot Publisko iepirkumu likumā noteiktos termiņus, Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu, ka PVD līgumus ar iepriekš minētajiem uzņēmumiem varēs slēgt ievērojot atkāpi no Publisko iepirkumu likumā noteiktā.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014. gadā - slimība konstatēta Saldus novada SIA "Druvas Unguri" cūku novietnē ar 15 570 cūku lielu ganāmpulku.

PVD informē, ka novietnē tiek veikti slimības apkarošanas pasākumi un uzņēmuma darbs ir apturēts. Iemesli, kas varēja izraisīt slimības uzliesmojumu, tiks skaidroti epidemioloģiskajā izmeklēšanā, kas jau ir uzsākta.

Kā norāda PVD, uzliesmojuma dēļ noteikta karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap slimības skarto saimniecību. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas produktu pārvadāšanai.

Šis Latvijā ir šogad jau astotais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās. Kā norāda PVD, ĀCM turpina izplatīties arī citās slimības skartajās valstīs. Līdz šī gada 30.jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā - 38, bet Rumānijā 518 gadījumi.

ĀCM Latvijā turpina izplatīties arī meža cūku populācijā, šogad slimība konstatēta 666 meža cūkām.

"Druvas Unguri" pagājušajā gadā strādāja 3,331 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 12,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka sešas reizes - līdz 10 962 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

"Druvas Unguri" ir reģistrēti 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 584 003 eiro. "Druvas Unguri" nodarbojas ar šķirnes cūku audzēšanu un ciltsdarba organizēšanu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, kā arī cūkgaļas izaudzēšanu, realizāciju, graudu audzēšanu un cūku spēkbarības ražošanu. Uzņēmums pieder 20 Latvijas privātpersonām, tostarp uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Teovils Stengrevičs (78,1%).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)