Banner 980x90

"Gjenisdige Baltic": Katrs otrais Saldus iedzīvotājs ikdienā lieto atstarotājus

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Gada laikā no 18% uz 49%, palielinājies to Saldus iedzīvotāju skaits, kas ikdienā savas drošības uzlabošanai lieto atstarotājus, liecina "Gjensidige" veiktā aptauja. 

Aicinot cilvēkus rūpēties par savu drošību diennakts tumšajā laikā, AAS "Gjensidige Baltic" 17.oktobrī Saldū uzsāka nu jau par tradīciju kļuvušo "Atstarotāju kampaņu". Sociālās kampaņa tiek organizēta, lai informētu un izglītotu Latvijas iedzīvotājus par atstarotāju lietošanas nozīmi. Akcijas laikā 12 Latvijas pilsētās iedzīvotājiem tiks dāvināti vairāk nekā 15 000 atstarotāji.

Aptaujājot Saldus iedzīvotājus, tika noskaidrots, ka būtiski palielinājies Saldus iedzīvotāju skaits, kas atzīst, ka atstarotājus lieto ne tikai tumšajā gada laikā, bet visu gadu. Turklāt, apzinīgāki kļuvuši gan pieaugušie, gan skolēni. Tiekoties ar Saldus vidusskolas 5.- 6.klašu skolēniem, atklājās, ka atstarotājus ikdienā lieto 25% skolēnu, kas salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad Saldū atstarotājus lietoja vien 14% šīs vecuma grupas skolēnu, ir būtisks uzlabojums.

Šoreiz kopā ar TV raidījumu vadītājiem Martu Selecku un Gustavu Terzenu mazie ne vien demonstrēja savas zināšanas par satiksmes drošību un uzklausīja vērtīgus ieteikumus, bet arī piekrita kļūt par savas ģimenes "Drošības aģentu", kurš uz atstarotāju lietošanu mudinās visu ģimeni Nozīmīgu faktu atklāja kampaņas laikā veiktā Saldus iedzīvotāju aptauja – no 900 aptaujātajiem iedzīvotājiem šogad 49% līdzi bija savs atstarotājs. Turklāt, saņemot dāvanā Gjensidige atstarotājus, vēl 33% aptaujāto apņēmās turpmāk tos lietot ik dienu. Noraidoši pret atstarotāju izmantošanu bija 18% respondentu, galvenokārt vecāka gadagājuma cilvēki.

Šogad Gjensidige kampaņai pievienojās arī Saldus novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dubra, kurš neslēpa: "Gājēji tiešām kļūst aizvien redzamāki. Atstarotāji ir kļuvuši populāri, cilvēki labprāt lieto gan tos, kurus viņiem šādās sociālas kampaņās dāvā uzņēmumi, gan arī pašu sarūpētos. Būtisku uzlabojumu sniedz tas, ka atstarojoši materiāli ir iestrādāti drēbēs, jo īpaši bērnu apģērbā. Tādējādi bērni tiešām ir "spīdīgi" arī tumšā laikā, tomēr sarežģītāka situācija ir ar pieaugušajiem. Tādēļ Gjensidige akcija, kurā pie atstarotājiem tiek arī pieaugušie, ir īpaši vērtīga," uzskata Saldus novada pašvaldības izpilddirektors.

Tāpat kampaņai pievienojās arī Saldus pašvaldības policija, kuru pārstāvēja vecākais inspektors Uldis Eglājs un kārtībnieks Edgars Logins. Pēc atstarotāju dalīšanas policisti atzina – praktiski katrā maiņā ir kāds gājējs vai riteņbraucējs, kuru par pārvietošanos diennakts tumšajā laikā bez atstarotāja nākas brīdināt vai pat administratīvi sodīt.

"Gadās, ka brīdinājumu īsā laika posmā vairākkārt saņem viens un tas pats cilvēks, kurš aizbildinās ar to, ka atstarotāja viņam vienkārši nav. Gribas ticēt, ka pēc Gjensidige kampaņas vismaz kāds no gājējiem, ko citkārt brīdinām, aizdomāsies par savu drošību un atstarotāju lietos," tā Eglājs.

Policisti gājējiem arī atgādina, ka pat, ja viņi lieto atstarotājus, par uzmanību uz ielas aizmirst nedrīkst: "Šķērsojot ielu pa gājēju pāreju, ir jāpārliecinās, ka automašīnas tuvumā nav vai arī tā ir pietiekamā attālumā, lai pagūtu nobremzēt. Tieši mašīnas priekšā, izskrienot uz pārejas, no negadījuma atstarotājs nepasargās".

To, ka Saldus iedzīvotāji izrādījuši lielu interesi par Gjensidige akciju, atzīst AAS Gjensidige Balltic" klientu apkalpošanas centra Saldus vadītāja Baiba Kesmina: "Šogad jutām, ka cilvēki jau laikus guvuši informāciju par gaidāmo atstarotāju dalīšanu un ne viens vien tieši šī iemesla dēļ, pirmdienas pievakarē apmeklēja Kalpaka bulvāri. Tas sniedz gandarījumu, ka kampaņa ir cilvēkiem vajadzīga. Prieks, ka ar katru gadu rodam jaunu veidu, kā tradicionālo kampaņu papildināt ar jauniem elementiem. Saldus vidusskolā ne vien pārrunājām drošas satiksmes pamatnoteikumus un devām bērniem iespēju no atstarojošajiem materiāliem izgatavot savus atstarotājus, bet arī piemiņai dāvājām spēli "Ceļš uz mājām".

Tā bērniem interesantā veidā atgādinās par drošības noteikumiem un neļaus tiem piemirsties". Kesmina atzinīgi novērtē arī Saldus novada pašvaldības iesaisti kampaņā, kas uzskatāmi parāda, ka pašvaldībai savu iedzīvotāju drošība rūp un domnieki ir gatavi aktīvi iesaistīties tās uzlabošanā. AAS "Gjensidige Baltic" atgādina: "Domājot par visu ceļu satiksmes dalībnieku drošību tumšajā diennakts laikā, atstarotāji ir jānēsā ne tikai ārpus apdzīvotajām vietām, bet arī apdzīvotās vietās. Gājējiem un velosipēdistiem slikti apgaismotās vietās ir jālieto atstarojošs apģērbs, vislabāk - atstarojošā veste."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)