Banner 980x90

Saldus novadā algos darbinieku, kurš turpmāk sekos līdzi kapitālsabiedrību darbībām

Saldus24.lv
Saldus24.lv

Saldus novada pašvaldība varētu algot speciālu darbinieku, kurš turpmāk uzraudzīs visu pašvaldības kapitālsabiedrību darbību, šodien uzklausot Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par konstatēto pašvaldībā, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātiem teica pašvaldības vadītāja Indra Rassa (LRA).

Viņa atzina, ka šī revīzija ir ļāvusi un likusi pašvaldībai uz kapitālsabiedrību darbību paraudzīties no citas puses. Ir sagatavots veicamo darbu saraksts, tas ir saskaņots ar Valsts kontroli, un līdz nākamā gada 15.janvārim visi ieteikumi tiks ieviesti. Pašvaldība turpināšot strādāt, lai pārbaudes rezultātā radušies secinājumi tiktu vērsti pozitīvā virzienā.

Pašvaldībā ir pārrunāts, kā turpmāk īstenot kapitālsabiedrību pārvaldību, un, visticamāk, tiks algots cilvēks, kas turpmāk uzraudzīs šīs kompānijas, solīja Rassa.

Kapitālsabiedrības "Saldus komunālserviss" valdes priekšsēdētājs Armīns Miķelsons skaidroja, ka siltumenerģijas atlaides tikušas piešķirtas, lai piesaistītu jaunus klientus un uzņēmums varētu paplašināties.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pagaidām vēl nekomentē revīzijas rezultātus, jo ziņojums ir publiskots tikai vakar.

Deputāte Inguna Sudraba (NSL) vēlējās zināt, vai novada vadība ir vērtējusi atbildīgo amatpersonu atbildību. Rassa informēja, ka izvērtējums ir sagaidāms - tas tiks darīts Saldus novada domes sēdes laikā, tiekoties ar amatpersonām. Viņa uzsvēra, ka pašvaldība ir daudz strādājusi ar kapitālsabiedrībām, un uzskata, ka kapitālsabiedrību pašreizējie vadītāji ir strādājuši godprātīgi.

Izskanēja arī jautājums par kapitālsabiedrību darbības maiņu, uz ko Rassa atbildēja, ka šīs revīzijas rezultāti likuši nopietni pārdomāt, kā strādāt tālāk.

Deputāts Inesis Boķis (V), aizstāvot atlaižu piemērošanu jaunajiem klientiem, uzsvēra, ka siltumenerģijas atlaides ir būtiskas, jo iedzīvotājiem arī ir labāk, ja siltums maksimāli tiek piegādāts centralizēti. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji gan piekrita, ka atlaižu jautājums sadarbībā ar Ekonomikas ministriju ir jāsakārto.

Tikmēr deputāts Artuss Kaimiņš vērsa Miķelsona uzmanību uz viņa pērn iegādāto automašīnu, gada ienākumiem un aicināja samazināt viņa atalgojumu, jo tas liktu izturēties atbildīgāk pret uzņēmuma vadību un mazināt ūdens zudumus pašvaldībā. Miķelsons atbildēja, ka viņa sodīšana būtu novada domes atbildībā.

Komisija vienojās pie šī jautājuma atgriezties divas reizes - šā gada jūnijā starpziņojuma uzklausīšanai un pēc gada, kad pašvaldība būs ieviesusi visus Valsts kontroles ieteikumus.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi nepamatotu līdzekļu tērēšanu Saldus novada pašvaldības kapitālsabiedrībās. Kopumā 495 199 eiro ir izlietoti nepamatoti un neekonomiski. Saldus pašvaldības kapitālsabiedrības ir izmaksājušas saviem darbiniekiem nepamatotas prēmijas un piemaksas, darbiniekiem ir izmaksātas lielākas algas, nekā atļauts, darbinieki ir devušies apšaubāmos komandējumos, kā arī izmantojuši dienesta automašīnas un degvielu privātām vajadzībām.

Kapitālsabiedrībās, kas sniedz iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus, konstatēta nepamatoti zema tarifu piemērošana, nepareiza tarifu noteikšana, kā rezultātā iedzīvotājiem vairāk jāmaksā par ūdeni, kā arī jāsedz citiem klientiem piemēroto nepamatoti zemo tarifu starpība.

Uzņēmumā "Saldus komunālserviss" ilgstoši nav novērsti būtiski ūdens zudumi, kas 2014.gadā sasniedza pat 48%. Revīzijā secināts, ka iedzīvotāji maksājuši par ūdens apgādi pēc tarifa, kas aprēķina kļūdas dēļ ir nepamatoti palielināts. Aplēses liecina, ka laikā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 31.decembrim pakalpojuma saņēmēji pārmaksājuši vismaz 110 000 eiro. Turklāt uzņēmums joprojām nav sagatavojis jaunus ūdenssaimniecības tarifus, lai gan 2013. un 2014.gadā ūdensapgādes faktiskās izmaksas bija vismaz par 28% mazākas, bet kanalizācijas izmaksas vismaz par 14% mazākas, nekā ir apstiprinātā tarifa aprēķinos iekļautās.

Tikmēr uzņēmumā "Saldus siltums" siltuma zudumi 2014.gadā sasnieguši 21,7%, kamēr vidēji Latvijā zudumi ir 12-18%. Revidenti secinājuši, ka, pretēji normatīvajam regulējumam, ar atsevišķiem klientiem noslēgti līgumi, kuros piemērots mazāks tarifs par apstiprināto. Tādējādi nav gūti ienākumi 141 094 eiro apmērā, kurus, iespējams, sedz Saldus iedzīvotāji.

Kopumā ir sniegti 22 ieteikumi, kas novada pašvaldībai jāievieš līdz nākamā gada 15.janvārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)