Banner 980x90

Saldus novada pagastos uzklausīs uzņēmēju viedokli par ceļu sakārtošanu

Visos Saldus novada pagastos šomēnes notiks apspriedes, kurās uzklausīs lauku uzņēmēju viedokli par prioritātēm grants ceļu sakārtošanā par Latvijas lauku attīstības programmas līdzekļiem, aģentūru LETA informēja novada domes izpilddirektora vietniece Sarmīte Ozoliņa.

Apspriežu gaitā dalībnieki tiks informēti par Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas nosacījumiem pašvaldību grants ceļu būvniecībai vai pārbūvei un Saldus novadam plānoto finansējumu, kā arī katram pagastam plānoto pieejamo finansējumu un tā sadalījuma kritērijiem. Balstoties uz lauksaimnieku un uzņēmēju viedokli, tiks noskaidroti prioritāri atjaunojamo ceļu posmi, ņemot vērā arī autotransporta intensitāti uz konkrētā ceļa, sabiedriskā transporta un skolēnu pārvadājumu maršrutus un ceļa posmu seguma kvalitāti.

Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts "Valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos", ko plānots skatīt valdības sēdē 18.augustā, paredz lauku ceļu uzlabošanai un izbūvei novirzīt kopumā vairāk kā 126 miljonus eiro, tostarp četrus miljonus eiro - Saldus novadam.

Ņemot vērā ceļu kopgarumu, lauksaimniecības platības, mājlopu skaitu un citus kritērijus, katram no 15 Saldus novada pagastiem pienāksies atšķirīgs finansējums. Vienam pagastam tas svārstās robežās no 300 000 līdz 600 000 eiro, skaidroja Ozoliņa. Pašvaldības aprēķini liecina, ka viena kilometra sakārtošana izmaksās kopumā ap 100 000 eiro, līdz ar to par Saldus novadam atvēlētajiem četriem miljoniem eiro varēs sakārtot ceļu posmus apmēram 40 kilometru garumā. Tā kā visus ceļu posmus, kuriem nepieciešams remonts, par šiem līdzekļiem sakārtot nav iespējams, nepieciešams izvērtēt prioritātes un vienoties par viena vai pāris ceļa posmu sakārtošanu katrā pagastā, uzklausot uzņēmēju viedokli, skaidroja izpilddirektora vietniece.

Pirmās apspriedes pagājušās nedēļas nogalē jau notikušas Lutriņu un Pampāļu pagastos. Lutriņu pagastā uz apspriedi ieradušies vismaz desmit uzņēmēji. "Saturīgā diskusijā ar uzņēmējiem un pagasta pārvaldes un pašvaldības pārstāvjiem izdevās vienoties par viena ceļa posma sakārtošanu," informēja izpilddirektora vietniece. Pampāļu pagastā, kur gan uzņēmēju ir mazāk, arī izdevies vienoties par prioritāri sakārtojamo ceļa posmu. Līdzīgas apspriedes turpināsies šonedēļ un nākamnedēļ arī citos Saldus novada pagastos.

Pasākuma "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos" mērķis ir ES atbalsta piešķiršana publiskās infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai lauku teritorijās, lai veicinātu uzņēmējdarbību un apdzīvotības saglabāšanos. Projektu iesniegumu konkursu plānots izsludināt šī gada rudenī.

Plānošanas periodā 2014.-2020.gadam attiecīgajā pasākumā būs pieejams finansējums ieguldījumiem 126 635 591 eiro apmērā, no kura 86 112 202 eiro ir ES fonda (ELFLA) finansējums un 40 523 389 eiro - valsts finansējums.

Uz pasākuma "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos" atbalstu var pretendēt 110 novadu pašvaldības, savukārt pasākuma mērķgrupa ir šo pašvaldību iedzīvotāji un uzņēmēji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)