Banner 980x90

Bīstamie atkritumi nonāk Kurzemes mežos

Mediju rīcībā nonākusi informācija, ka bīstamo atkritumu poligonā Brocēnu novada "Dūmiņos" pieļauj azbesta putēšanu, apdraudot iedzīvotāju veselību.

Savukārt Valsts vides dienestā norādīja, ka pavasarī tika pārbaudīta sūdzība, ka poligona apkaimē izgāzti atkritumi. Dienests sācis administratīvo lietvedību par atkritumu izgāšanu tam neparedzētā vietā, kā arī uzdots tos izvest.

Lietas izskatīšana paredzēta 5.decembrī. Vienlaikus dienestā apgalvoja, ka azbestu saturošie atkritumi tiekot attiecīgi apglabāti un putekļi gaisā nenonākot. asītāji ziņo, ka bīstamo atkritumu poligonā Brocēnu novada "Dūmiņos" tiek rupji pārkāpti azbestu saturošu atkritumu apsaimniekošanas noteikumi, ļaujot gaisā nonākt azbesta putekļiem, kas ir kancerogēni un apdraud divu kilometru attālumā esošo Brocēnu iedzīvotāju veselību

Lai gan saņemtā azbestu saturošo atkritumu apsaimniekošanas atļauja paredz, ka to transportēšana un apglabāšana notiek slēgtos iepakojumos, tomēr tas netiek ievērots un azbesta putekļi brīvi pārvietojas gaisā. Jau vairākas reizes esot konstatēts, ka poligona teritorijā brīvi uz zemes nobērtas šīfera atliekas, kurām pāri brauc autotransports, tās sasmalcinot. Azbesta putekļi vējā brīvi pārvietojas pa gaisu, tie nav izolēti polipropilēna maisos, nav apglabāti maisos zem speciāla izolējošā seguma, kas jādara katru dienu saskaņā ar atļauju.

Poligonu apsaimnieko SIA Viduskurzemes AAO, kas, iegādājoties nekustamo īpašumu Brocēnu novada "Dūmiņos", garantēja, ka azbestu saturošo atkritumu transportēšana un apglabāšana notiks slēgtos iepakojumos, kas savukārt līdz minimumam samazina kaitīgo vielu emisijas iespējamību gaisā, un azbesta šķiedru emisijas iespējamība tiks novērsta, ik dienas atkritumus apberot ar minerālu materiālu (mālainas smilts) kārtu.

Tāpat viņi apņēmās nodrošināt, ka azbesta putekļi no poligona netiks iznesti un tie nenokļūs attālākās teritorijās ar atkritumu piegādātāju transportlīdzekļiem. Arī tas netiek nodrošināts, lasītāji ziņo. Noteikumu neievērošana esot konstatēta vairākkārt Šo noteikumu neievērošana konstatēta vairākkārt – šovasar tas pat nofilmēts. Arī 1.novembrī vides aizstāvji nofilmēja, kā poligona teritorijā brīvi uz zemes nobērtas šīfera atliekas, kurām pāri brauc autotransports, tās sasmalcinot. Bīstamo atkritumu apsaimniekošanas noteikumu ievērošanu uzrauga Valsts vides dienests, tomēr līdz šim tas nav izteicis nekādas pretenzijas par poligona darbību, lasītāji vēstī. Viņi zināja, ka par bīstamo atkritumu apsaimniekošanas noteikumu neievērošanu ir paredzēti bargi sodi.

Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss juridiskajām personām par azbesta atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu paredz sodu no 280 līdz 1400 eiro. Ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, par to ir paredzēta arī kriminālatbildība – pat līdz četriem gadiem cietumā. Azbests, kas padomju gados tika plaši izmantots būvniecībā, īpaši jumta šīferī, ir atzīts par ļoti kaitīgu un kancerogēnu materiālu - tas izraisa ļaundabīgus audzējus! Īpaši azbests ir kaitīgs, to ieelpojot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)