Banner 980x90

Atceļ karantīnu ap ĀCM skarto saimniecību Saldus novada Jaunauces pagastā

Rīga, 31.okt., LETA. Atcelta karantīna un ierobežojumi apkārt Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajai saimniecībai Saldus novada Jaunauces pagastā, "Ozolos", liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Oficiālajā izdevumā teikts, ka zemnieku saimniecībai "Ozoli" piederošā ĀCM inficētā novietne ir pārbaudīta, Pārtikas un veterinārā dienesta veterinārais inspektors šā gada 20. septembrī ir pieņēmis aktu par dezinfekcijas veikšanu novietnē. Tāpat PVD noteiktajā aizsardzības un uzraudzības zonā esošajās novietnēs ir veikti cūku klīniskie un laboratoriskie izmeklējumi, kuru rezultāti attiecībā uz ĀCM bijuši negatīvi.

Tāpēc ir atcelts Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums par karantīnas noteikšanu un ierobežojumiem Saldus novada Jaunauces pagastā.

Jau vēstīts, ka šogad septembra sākumā saistībā ar ĀCM uzliesmojumu zemnieku saimniecībā "Ozoli" trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto mājas cūku novietni tika noteikta karantīna ar aizsardzības zonu un desmit kilometru rādiusā - karantīna ar uzraudzības zonu.

Karantīna ar aizsardzības zonu bija noteikta Saldus novada Jaunauces un Zvārdes pagastos, kā arī Auces novada Vītiņu pagastā, savukārt karantīna ar uzraudzības zonu - Saldus novada Jaunauces, Zvārdes, Vadakstes, Rubas un Kursīšu pagastos un Auces novada Lielauces un Vītiņu pagastos. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tika pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Mājas cūku turētājiem PVD aizsardzības un uzraudzības zonā bija aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkstēja pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Ziņots arī, ka Saldus novada Jaunauces pagastā nelielā piemājas saimniecībā "Ozoli" ar deviņām mājas cūkām 6.septembrī konstatēts ĀCM uzliesmojums.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)