Banner 980x90

Cementa ražotājs "Cemex" mainīs nosaukumu uz "Schwenk Latvija"

Rīga, 3.apr., LETA. Cementa ražotājs SIA "Cemex" pēc īpašnieka maiņas tuvākajā laikā pārtaps par SIA "Schwenk Latvija", aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

2019.gada februārī, investējot 340 miljonus eiro, Vācijas uzņēmums "Schwenk Group" paplašināja pārstāvniecību Eiropā - uzņēmums iegādājās virkni aktīvu Baltijā un Ziemeļvalstīs, tostarp "Cemex" Latvijā. Citi Latvijā iegādātie aktīvi ir sešas betona ražotnes, četri minerālmateriālu ieguves karjeri, divi cementa izejmateriālu ieguves karjeri, viens ostas un viens sauszemes transporta terminālis.

Darījums ietver arī līdzdalību aptuveni 38% apmērā vienā cementa rūpnīcā Jaunakmenē, Lietuvā, ar ražošanas jaudu aptuveni 1,8 miljoni tonnu gadā, kā arī eksporta biznesa virzienu uz Igauniju. Līdz ar Latvijas biznesa vienību "Schwenk" iegādājās arī trīs importa termināļus Somijā, četrus importa termināļus Norvēģijā un četrus importa termināļus Zviedrijā.

"Esam gandarīti par iespēju iegādāties vienu no modernākajām cementa rūpnīcām reģionā. Iespēja paplašināt uzņēmējdarbību Baltijā un Ziemeļvalstīs mums nozīmē ne tikai biznesa attīstību, bet arī "Schwenk" ģimenes palielināšanos, konkurētspējas un ekspertīzes stiprināšanu, kopīgu mācīšanos un kultūras daudzveidību," norādīja "Schwenk" izpilddirektors Tomass Špannagls.

Latvijā uzņēmuma nosaukums turpmāk būs "Schwenk Latvija", Zviedrijā - "Schwenk Sverige", Norvēģijā - "Schwenk Norge" un Somijā - "Schwenk Suomi". Īpašnieku maiņa neietekmēs uzņēmumu esošās saistības ar to sadarbības partneriem, tostarp piegādātājiem.

"Cemex" apgrozījums Latvijā 2018.gadā bija 86,924 miljoni eiro, kas ir par 11,3% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt "Cemex" peļņa bija 5,947 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Cemex" Brocēnu cementa rūpnīcas jauda ir aptuveni 1,6 miljoni tonnu gadā, bet pērn tika saražots vairāk nekā miljons tonnu cementa. Tostarp 29% tika izmantoti būvniecībā un citu būvmateriālu ražošanā Latvijā, bet 71% realizēts Igaunijā, Zviedrijā, Somijā un Baltkrievijā.

"Turpināsim nodrošināt augstas kvalitātes būvmateriālus mūsu klientiem Latvijā un eksporta tirgos, tāpat kā līdz šim īstenojot drošu un ilgtspējīgu ražošanas praksi. "Schwenk" ir viens no vadošajiem nozares spēlētājiem Vācijā ar augstiem veselības un drošības, produktu kvalitātes, ilgtspējas un vides standartiem," sacīja "Cemex" valdes priekšsēdētājs Jegors Golubevs.

Būvmateriālu ražotāju "Schwenk" dibināja Eduards Švenks 1847.gadā Ulmā, Vācijā. "Schwenk" pamatdarbību attīsta četros virzienos - cementa ražošana, betona ražošana, smilts un grants ieguve, betona sūkņu pakalpojumi. "Schwenk Building Materials Group" uzņēmumu grupa pārstāvēta Vācijā, Austrijā, Ungārijā, Bosnijā un Hercegovinā, Namībijā, Nīderlandē un Čehijā. Tai ir aptuveni 3000 darbinieku, apgrozījums sasniedz vienu miljardu eiro.

Cementa ražošana Brocēnos sākās 1938.gadā, uzbūvējot tolaik lielāko un mūsdienīgāko rūpnīcu Latvijā un liekot pamatus jaunas pilsētas attīstībai. Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu "RMC Group" 2005.gada martā, "Cemex" kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gadā "Cemex" sāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kuras izveidē tika investēti 300 miljoni eiro. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)