Banner 980x90

Kafija no piemājas dārza

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Domājot par vasaras sezonu, kā latviešiem pierasts, rodas vēlēšanās izmēģināt ko jaunu un dabīgu. Arī parastajai kafijai var atrast alternatīvu savā piemājas dārziņā – pienenes, pareizāk sakot to saknes, kas var būt lielisks rīta enerģijas degvielas aizvietotājs. Pieneņu kafija satur vairākas vērtīgas uzturvielas to skaitā B vitamīna kompleksu, A, C, D vitamīnus, kā arī cinku, kāliju, dzelzi. Auga saknes var būt laba kafijas alternatīva cilvēkiem, kuriem nav ieteicama kafija, piemēram paaugstināta asinsspiediena dēļ, ko izraisa lielais kofeīna daudzums. Pirms lietošanas noteikti jākonsultējas ar ārstu un jāatceras par apdomīgu pieneņu sakņu lietošanu.

Turpinājumā piedāvājam pamata recepti pieneņu kafijas pagatavošanai.

Vispirms jāsarok liels daudzums auga sakņu, tās kārtīgi jānomazgā, jānogriež auga zaļās daļas, saknes jāsagriež garenos palielos gabaliņos. Tālāk var rīkoties divos veidos salikt saknes sausā un siltā vietā, dabīgai izkalšanai vai izmantot tehniskās ierīces ātrākam rezultātam, ļaujieties izdomai. Tālāk izkaltētās saknes sasmalciniet mazākos gabaliņos, izkārtojiet uz cepeškrāsns paliktņa un apgrauzdējiet 30 min ilgumā 200 grādu temperatūrā. Saknēm jābūt brūnām un viscaur apgrauzdētām. Ļaujiet saknēm atdzist un tad samaliet un lieciet otro reizi cepeškrāsnī uz 5 min 180 grādos. Glabājiet gaisu necaurlaidīgā traukā. 

Lai pagatavotu pieneņu sakņu kafiju katliņā ieberiet 6 ēdamkarotes sagatavotās kafijas uz 500 ml verdoša ūdens, ļaujiet ievilkties 30 min, pārlejat uz mērces pannas un uzsildiet līdz vēlamajai temperatūrai. Pasniedziet pēc savas gaumes, piemēram, ar pienu un medu. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)