Banner 980x90

Laistīšanas ābece. Cik ūdens nepieciešams dažādiem augiem?

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay

1. Puķes
Tiksim skaidrībā, vai zinām, cik daudz ūdens nepieciešams dažādiem augiem un kā tos pareizi laistīt.

Laistāmā ūdens daudzums un veids ļoti atkarīgs no puķu šķirnes. Piemēram, kresēm un citiem vīteņaugiem mitrums nepieciešams vien pavisam nedaudz, turpretī peonijām un rozēm nedaudz mitra augsne patīk pastāvīgi. Arī rudens puķēm asterēm, krizantēmām labāk tīk mitrums. Tāpēc, iegādājoties jaunus augus, noteikti vēlams saglabāt etiķetes, uz kurām norādīta gan ieteicamā stādīšanas vieta, gan pareizas laistīšanas režīms. Turklāt jāņem vērā arī, kāda grunts dominē dārzā – caur smilšainu grunti ūdens aizplūst ātrāk nekā caur mālainu.

Galvenais likums, kas jāatceras, laistot puķes, – nelaistīt dienas vidū un no augšas. Ūdens lāses saulainā dienā var radīt lēcas efektu un ziedlapiņas apdedzināt. Speciālisti iesaka svaigi stādītus viengadīgos augus laistīt četras piecas reizes nedēļā, aptuveni pa 0,5 – 1 l uz stādu. Kad puķes iesakņosies, laistīšanas reizes var samazināt.

2. Augļu koki
Vairākums mūsu klimata joslas koku labi iztiek arī bez īpašas laistīšanas. Tomēr ne mazāk kā trīs reizes gadā tiek ieteikts augsni ap koku uzrušināt un mēslot. Līdz ar to šajās reizēs nepieciešama arī laistīšana, jo, ja augsne būs sausa, koks nesaņems vajadzīgo mēslojumu pilnībā vai arī apdegs. Vislabāk laistīt pirms ziedēšanas un divas trīs nedēļas pirms augļu nogatavošanās. Lai noteiktu, vai nepieciešams koku apliet arī rudenī, pie koka var izrakt bedrīti 10 cm dziļumā – ja augsne ir mitra un nebirst, laistīt nevajag.

3. Mauriņš
Tie, kuri var lepoties ar jauku, zaļu mauriņu, piekritīs, ka tas neizaug pats no sevis. Lai arī tagad pieejamas ļoti izturīgas un dzīvelīgas mauriņa zāles šķirnes, laistīšana tomēr ir nepieciešama. Īpaši, ja zāliens sācis dzeltēt, kļūst pelēks, izskatās nonīcis. Laistīšanai vislabāk derēs šļūtene vai automātiskais laistītājs. Tomēr svarīgi zināt, cik ūdens tam nepieciešams, lai neiztērētu ūdeni un elektrību lieki un nepārdomāti.

Zālienā, kurā uzstādīts laistītājs, novietojam 0,5 l stikla burku un ieslēdzam laistītāju. Tad, kad burkā sakrājies aptuveni 2,5 cm ūdens, uz kvadrātmetru zāliena būs izlijuši apmēram 20 l ūdens. Tas arī ir optimālais ūdens daudzums, kas nepieciešams zālienam. Turpmāk, lai noteiktu nepieciešamo laistīšanas daudzumu, vienkārši piefiksē, cik daudz laika paiet, līdz burciņā sakrājas attiecīgais ūdens daudzums. Vislabāk zālienu laistīt reti un daudz, nekā bieži un maz.

4. Akmeņdārzs
Parasti izvēlas izturīgus un salcietīgus augus, tad arī aukstajos gadalaikos akmeņdārzs izskatīsies labi. Turklāt šādu dārzu lielākoties veido uz drenāžas spilvena, un mitrums šeit diezgan ātri aizplūst lejup. Tāpēc akmeņdārzu labāk laistīt sausā laikā un no rīta vai vakarā, lai mitrums neiztvaikotu un arī neapdedzinātu augus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)