Banner 980x90

Līdz janvārim atliek tiesas sēdi krimināllietā par piesavināšanos Brocēnu pašvaldībā

Ventspils, 21.nov., LETA. Saldus rajona tiesa šodien uz 2018.gada 31.janvāri atlikusi tiesas sēdi krimināllietā, kurā par piesavināšanos lielā apmērā apsūdzēta Brocēnu novada pašvaldības bijusī galvenā grāmatvede, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Tiesas sēde šodien atlikta apsūdzētās slimības dēļ. Lietas skatīšana bija plānota arī pirms divām nedēļām, bet arī toreiz no apsūdzētās saņemts iesniegums ar lūgumu pārcelt tiesas sēdi viņas veselības stāvokļa dēļ. Arī septembrī lietas skatīšana tika atlikta sakarā ar apsūdzētās atrašanos slimnīcā.

Bijusī galvenā grāmatvede apsūdzēta pēc Krimināllikuma (KL) 179.panta 3.daļas par piesavināšanos lielā apmērā. KL par to paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Šī ir viena no četrām atsevišķi izdalītajām krimināllietām saistībā ar Valsts kontroles (VK) atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Vienai bijušajai pašvaldības grāmatvedības darbiniecei jau stājies spēkā spriedums lietā par piesavināšanos lielā apmērā. Ar viņu noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, kas paredz brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, piedzenot par labu pašvaldībai kaitējuma kompensāciju 7519 eiro apmērā.

Saldus rajona tiesa 29.novembrī plkst.10 plāno skatīt krimināllietu, kurā Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Solvita Dūklava (LZP) apsūdzēta bezdarbībā jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā saistībā ar VK atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Dūklava apsūdzēta pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Tāda pati apsūdzība, kas izvirzīta Dūklavai, bija arī bijušajam Brocēnu pašvaldības vadītājam Arvīdam Mēteram (LSDSP), kuru šovasar Saldus rajona tiesa atzina par vainīgu valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā ja ar to izraisītas smagas sekas. Tiesa viņam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, kā arī piemērojot viņam aizliegumu četrus gadus pildīt valsts amatpersonas pienākumus.

Kā ziņots, VK, veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015.gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)