Banner 980x90

Livonijas ordeņa pils Ventspilī – viens no vecākajiem viduslaiku cietokšņiem Latvijā

Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Ventas upes kreisajā krastā pirms tās ietekas Baltijas jūrā atrodas Ventspils Livonijas ordeņa pils. Tā ir gan senākā būve Ventspilī, gan vienīgā šāda veida Kurzemē celtā pils, kas saglabājusies līdz mūsdienām, gan viens no vecākajiem viduslaiku cietokšņiem Latvijā. Šī konventa tipa pils ar četriem dzīvojamiem korpusiem un torni pils dienvidaustrumu stūrī tikusi celta 13. gadsimta beigās.

Vēsture

msvilans/flickr.commsvilans/flickr.com

Ir zināms, ka līdz 1230. gadam Ventas upes grīva bija kuršu ķoniņa Lamekina valsts sastāvā. 1242. gada Livonijas ordenim tikusi dota atļauja pie Ventas būvēt pili vai cietoksni vai pilsētu. Winda kā Livonijas ordeņa pils nosaukums Ventas grīvā vēstures dokumentos pirmoreiz minēts 1290. gadā – tas tiek uzskatīts arī par Ventspils pilsētas dibināšanas laiku.

Pils senākā daļa ir 13. gadsimta nogalē būvētais tornis. Vēlākos gados ap to pakāpeniski uzbūvēta regulāra kastela ar iekšpagalmu. No 1369. gada saglabājies pirmais Ventspils zīmogs un ģerbonis. 15. gadsimta beigās un 16. gadsimta sākumā tiek paaugstināts pils tornis, savukārt pirmā un otrā stāva telpās izbūvēts velvju pārsegumus. Šajā laikā vairākās telpās un kapelā tapuši arī sienu un griestu gleznojumi.

Otrā Ziemeļu kara laikā 1659. gadā ordeņa pili izposta zviedru karaspēks, tomēr neilgi pēc tam tā tiek atjaunota. 17. gadsimta beigās un 18. gadsimta sākumā pilī tika izmantotas tikai pāris telpas. 18. gadsimtā pilī atrodas evaņģēliski luteriskā baznīca. 1827. gadā pils tika pārbūvēta ampīra stilā. Ēkā līdz pat 20. gadsimta sākumam atradusies arī pareizticīgo baznīca, kā arī cietums, un tā tikusi izmantota dažādu administratīvu iestāžu un armijas daļu izvietošanai.

Padomju armijas daļas pili atstāja 1983. gadā. 1997. gadā tika restaurētas pils fasādes un labiekārtota teritorija. Mūsdienās Livonijas ordeņa Ventspils pilī atrodas muzejs.

Ventspils muzeja ekspozīcija

Arne Sund/flickr.comArne Sund/flickr.com

Restaurācijas pirmā kārta, kas uzsākta 1995. gadā, tika noslēgta 2001. gadā; pēc darbu pabeigšanas atklāta mūsdienīga Ventspils muzeja pastāvīgā ekspozīcija. Ekspozīcija, kas izvietota gan ordeņa pils tornī, gan pirmajā stāvā, veltīta pils, pilsētas, ostas un Ventspils novada vēsturei.

Uzsākta 2011. gadā, 2012. gada vasarā noslēdzās otrās kārtas restaurācijas un atjaunošanas darbi. Tās laikā atjaunotas otrā stāva telpas – kapela, ordeņa brāļu guļamtelpa un ēdamtelpa, kapitula zāle, virsvārtu telpa, – kas pieejamas apmeklētājiem. Ēdamtelpā ir iekārtota ekspozīcija "Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām".

Šeit apskatāma arī senākā baznīcas telpa Kurzemē – viena no pirmajām pils daļām, pils kapela, kas ir vienīgā kapela Latvijā ar izvirzītu altārdaļu. Tāpat apmeklētāji var apskatīt senos iesvētīšanas krustus, kas visticamāk attiecināmi uz 14.-15. gadsimtu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)