Banner 980x90

LLKC: Latvijā pagājušajā nedēļā sākusies ziemāju kulšana

Rīga, 16.jūl., LETA. Aizvadītajā nedēļā Latvijā sākusies ziemas miežu ražas novākšana, bet šajā nedēļā uzsākta arī agrāku ziemas rapšu šķirņu pļauja, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

LLKC augkopju apkopotā informācija liecina, ka iekūlums solās būt tiešām labs, lai arī precīzi dati par ziemas miežu ražību vēl nav pieejami.

"Pēc šīs nedēļas lietus perioda visos rapša laukos notiks aktīva kulšana, jo ilgāk kavēties nedrīkst, - rapsis ir gatavs un šajā stadijā nav izturīgs pret smagām lietavām un vētrām. Tas var izbirt un radīt milzīgus zaudējumus. Apdrošinātajos rapša laukos saimnieks, protams, var būt mierīgāks un rapša novākšanu veikt, kad tas ir pilnībā nobriedis," pauda LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

LLKC informē, ka ziemāju graudaugos šogad praktiski visā valsts teritorijā ir novērojama arī veldre. Atsevišķos laukos, kur lietus un vēja brāzmas bijušas īpaši negantas, lauks noguldīts pat 80-90% apmērā. Šādu lauku saimnieki tādējādi gatavojas smagai novākšanas sezonai, jo veldres laukos kombainu ražīgums ir ievērojami zemāks. Bažas rada arī graudu kvalitāte tieši veldrē, jo tie var izrādīties nederīgi pārtikai.

Jau ziņots, ka ar ziemājiem šogad apsēta vairāk nekā 372 000 hektāru platība, kas ir par 132 000 hektāriem vairāk nekā gadu iepriekš.

LLKC speciālistu lauka apsekojumi maijā liecināja, ka ziemāju ražas līmenis šogad varētu būt labs un ziemas kviešu vidējais ražas potenciāls visā valstī tika prognozēts virs piecām tonnām no hektāra.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)