Banner 980x90

LTRK: Latvijas nodokļu maksātāju skaita palielināšanai nepieciešama politiskā griba un drosme

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Lai palielinātu Latvijas nodokļu maksātāju skaitu, piesaistot turīgus rezidentus, ir nepieciešama drosme un politiskā griba, trešdien, 27.aprīlī, notikušajā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) diskusijā "Nodokļu rezidentu loka paplašināšana: Latvijas iespējas un izaicinājumi" secināja sarunas dalībnieki.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis norādīja, ka pašreiz Latvija atrodas krustcelēs, kur jāizvēlas, vai sekosim citu valstu piemēram, radot konkurētspējīgu nodokļu politiku un palielinot rezidentu skaitu, vai arī turpināsim meklēt nodokļu palielināšanas iespējas to uzņēmēju un iedzīvotāju vidū, kas jau pašreiz tiek "izžmiegti kā citrons".

"Mums jāspēj piedāvāt tādus apstākļus, lai citu valstu turīgie iedzīvotāji izvēlētos Latviju kā vietu, kur dzīvot un maksāt nodokļus," piebilda Rostovskis.

Diskusijas sākumā ar prezentāciju uzstājās ārvalstu eksperts "Henley&Partners" vadītājs Ēriks Meidžors, kurš pauda viedokli, ka galvenais uzdevums ir radīt tādus noteikumus, kas turīgiem cilvēkiem būtu pievilcīgi un viegli saprotami gan ieguldījumu ziņā, gan arī jautājumā par pilsonības iegūšanu, minimālo uzturēšanās laiku utt.

Meidžors norādīja, ka patlaban pasaulē, tostarp Eiropas Savienībā, valda asa konkurence starp valstīm turīgu cilvēku piesaistei. Kā piemērs tika minēta Malta, kura iedzīvotāju skaita ziņā ir mazāka par Latviju, bet, pateicoties īpašai programmai jaunu nodokļu rezidentu piesaistei, šīs valsts budžets iegūs 1,3 miljardus eiro tuvāko gadu laikā.

Eksperts sacīja, ka iemesli, kāpēc turīgi cilvēki izvēlas dzīvot vienā vai otrā valstī, kur maksā nodokļus vai izpilda citas prasības, lai kļūtu par rezidentu, ir dažādi, piemēram, dzīves kvalitātes rādītāji, drošība, izglītība un nodokļu sistēmas stabilitāte. Ārvalstu eksperts sacīja, ka Latvija var piedāvāt gandrīz visus šos priekšnosacījumus, bet prioritāri ir jāstrādā pie nodokļu sistēmas stabilitātes un jāatrisina šobrīd neskaidrais jautājums par iespējām iegūt pilsonību personām, kas veic apjomīgus maksājumus valsts budžetā.

Tāpat Meidžors norādīja, ka daudzās valstīs darbojas investoru rūpīga priekšizpēte, lai novērstu iespējamus draudus vai riskus valstij, un labāko pieredzi var pārņemt arī Latvijā.

Pēc prezentācijas notika paneļdiskusija, kurā "Deloitte Latvia" pārstāvis Igors Rodins pauda, ka pareizi nostādītā valsts sistēmā parlaments izdod likumus, nodokļu administrācija iekasē nodokļus, bet tiesu sistēma regulē to, ja administrācija pieļauj kādas kļūdas. Tomēr Latvijā trešais no posmiem nestrādā efektīvi, tāpēc visi trīs posmi nav realizējami, kas daudziem ārvalstu investoriem rada bažas par ieguldījumiem un uzturēšanos šeit.

Savukārt LTRK viceprezidente Lienīte Caune norādīja, ka pašreiz trūkst no valsts puses skaidra vērtējuma par to, cik veiksmīgi Latvijā realizēta līdzšinējā termiņuzturēšanās programma un kāpēc nepieciešamas izmaiņas. Finanšu ministrijas pārstāvis Ilmārs Šņucins pauda, ka nodokļu rezidentu skaita palielināšana ir saistāma ar vispārējās Latvijas nodokļu sistēmas pievilcību un publisko pakalpojumu kvalitāti, bet instrumenti, kā to darīt, ir politiskās izšķiršanās jautājums.

LTRK jau iepriekš paudusi viedokli, ka nepieciešams sagatavot ilgtermiņa nodokļu politiku, lai uzņēmēji varētu plānot savu darbu vairāku gadu griezumā, kā arī meklēt papildu veidus, kā palielināt valsts budžeta ieņēmumus, neceļot nodokļus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)