Mazstraupes pilī notiks interesantās vēstures vakars
Pasākuma laikā noritēs tikšanās ar Turaidas muzeja direktores vietnieci Dr.hist.Viju Stikāni, kura iepazīstinās ar savu pētījumu un stāstīs par Viduslaiku Hanzas gastronomiju Straupē un tās apkārtnē.
Pašu vai zemnieku audzēti dārzeņi, pļavā vāktas zālītes garšvielām vai ārstnieciskām tējām un mežā gādātās savvaļas veltes ir tās iezīmes, kas raksturo Latvijas virtuves tradīcijas. Arī mūsdienās.
Bet vai šādas gastronomiskās tradīcijas bijušas jau viduslaikos? Kādus produktus uzturā lietoja, kā tos pagatavoja un pasniedza Hanzas laika Straupes iedzīvotāji? Vai kino industrijas radītais priekšstats, kur galdu klāj cepti cūkas stilbi, brangi alus kausi, lieli maizes klaipi un kāds dārzenis vai auglis, atbilst tam, ko par viduslaiku gastronomijas tradīcijām liecina vēstures materiāli?
Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes būs iespējams iegūt, apmeklējot pasākumu. Aicināti senās vēstures interesenti, īpaši tie, kam tuva ēdiena kultūra, vēsture un pagatavošanas māksla.
Uz sarakstu