Banner 980x90

Mērniecība, topogrāfija. SIA "Geo Development"

Topogrāfija, topogrāfiskā uzmērīšana nozīmē topogrāfiskās informācijas – virszemes situācijas, pazemes inženiertīklu iegūšana, kā arī šīs informācijas sagatavošana un apstrāde, saskaņošana ar inženierkomunikāciju turētājiem un būvvaldi.

Topogrāfija

Topogrāfija, topogrāfiskā uzmērīšana nozīmē topogrāfiskās informācijas – virszemes situācijas, pazemes inženiertīklu iegūšana, kā arī šīs informācijas sagatavošana un apstrāde, saskaņošana ar inženierkomunikāciju turētājiem un būvvaldi.

Topogrāfija ir jāzina pirms komercbūvju projektēšanas uzsākšanas. Topogrāfiskajā plānā attēlo apvidus objektu formu, izvietojumu, izmērus. Plānā tiek attēlots tāds objektu daudzumus, lai tas radītu pietiekamu priekšstatu par apvidu, ņemot vērā plāna mērogu.

Topogrāfija tiek uzmērīta gan virszemes, gan apakšzemes apvidus objektiem – divās un trīs dimensijās. Uzmērīšanai nepieciešams robežu plāns, kur atzīmēta uzmērāmā teritorija.

Topogrāfiskā uzmērīšana ir nepieciešama tad, ja ir paredzēts veikt dažāda veida būvdarbus vai izstrādāt detālplānojumus, zemes ierīcības projektus.

Topogrāfija drīkst būt uzmērīta tikai tad, ja to veic ģeodēziskajos darbos sertificēta persona.

Sertificēti mērnieki

Sertificēti mērnieki (https://www.geodevelopment.lv/lv/) veic zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus. Tikai sertificēti mērnieki ir tiesīgi veikt šos darbus. To nosaka Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums.

Sertificēti mērnieki piedalās būvniecībā, privātmāju projektēšanā, ģeodēzisko darbu realizācijā, topogrāfiskajā uzmērīšanā, teritorijas plānošanā. Bez kvalitatīviem mērniecības pakalpojumiem ir apgrūtināta turpmākā šo nozaru darbība.

Sertificēti mērnieki (https://www.geodevelopment.lv/lv/) sniedz tādus pakalpojumus kā ģeodēzijas darbi, 3D uzmērīšanas darbi, aerofotogrāfēšana, lāzerskanēšana, kadastrālie darbi.

Mērniecības uzņēmumā SIA GEO Development strādā sertificēti mērnieki ar augstāko izglītību un sertifikātiem mērniecības jomā. Tiek izmantoti jaunākās paaudzes Trimble ģeodēziskie instrumenti.

Ģeodēziskie instrumenti

Ģeodēziskie instrumenti piemēroti ikdienas ģeodēzisko darbu veikšanai – būvasu un detaļu nospraušanai, uzmērīšanai, būvobjekta un apkārtējo ēku monitoringam.

Ģeodēziskie un būvniecības darbi nepieļauj kompromisus – mērīju jābūt pašā augstākajā līmenī. Ģeodēziskie instrumenti nav izņēmums – tiem jābūt augstai kvalitātei un precizitātei.

Ģeodēziskie instrumenti ir tālmēri, teodolīti, tahimetri, prizmas, tregeri, mērlatas, štoki un štoku turētāji, statīvi.

Veicot mērījumus, attālumu aprēķina tālmēri. Savukārt tādi ģeodēziskie instrumenti kā teodolīti un tahimetri tiek izmantoti leņķu mērīšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)