Banner 980x90

No "Cemex" Brocēnu rūpnīcā izmantotā kurināmā 80% veido alternatīvais kurināmais

Brocēni, 4.okt., LETA. No būvmateriālu ražotāja SIA "Cemex" cementa rūpnīcā Brocēnos izmantotā kurināmā 80% veido alternatīvais kurināmais, šodien žurnālistiem sacīja "Cemex" valdes loceklis un Brocēnu cementa rūpnīcas direktors Uve Lubjūns.

Viņš norādīja, ka šāds alternatīvā kurināmā izmantojums ražošanā ir viens no labākajiem rādītājiem pasaulē, un arī starp "Cemex" grupas ražotnēm Brocēnos esošā ražotne šajā rādītājā atrodas pirmajā pieciniekā.

Runājot par ražošanā izmantotajiem alternatīvā kurināmā veidiem, Lubjūns sacīja, ka gadā tiek izmantotas apmēram 7000 tonnas smalcinātu riepu, no kurām daļa uz rūpnīcu tiek atvesta jau sasmalcinātas, bet daļa - veselas, un tiek sasmalcinātas uz vietas rūpnīcā, jo krāsnī var likt tikai sasmalcinātas riepas.

Tāpat ražošanas vajadzībām ik gadu tiek patērēti 100 000 tonnu no atkritumiem iegūta kurināmā jeb SRF, kura sastāvā ir īpaši sagatavoti cietie sadzīves vai rūpniecības atkritumi, kuri sagatavošanas laikā tiek žāvēti un smalcināti.

Lubjūns skaidroja, ka SRF krāsnī tiek ievadīts izmantojot gaisa strūklu, tāpēc materiālam jābūt sasmalcinātam un vieglam, un būtiski, lai materiāls būtu sauss, jo, ja SRF mitruma līmenis pārsniedz 25%, krāsnij jāpievada papildus siltums, bet tādā gadījumā notiekošais vairs nav enerģijas iegūšana no kurināmā, bet gan atkritumu utilizācija, ar ko "Cemex" nenodarbojas.

Bez iepriekš minētajiem, "Cemex" cementa rūpnīcā Brocēnos ik gadu tiek patērēti 8000 tonnu neitralizētas piesārņotas augsnes jeb NPA. Lubjūns skaidroja, ka NPA veido no Inčukalna gudrona dīķiem iegūtais materiāls, kas īpaši apstrādāts - tam tiek pievienots dzēstais kaļķis, SRF vai koka skaidas. Šādi rīkojoties, "Cemex" ražošanas procesos izmantojis 36 000 tonnu NPA, kas iegūts no Inčukalna gudrona dīķiem.

Savukārt pārējos 20% kurināmā pārsvarā veido akmeņogles, kā arī nelielu daļu veido gāze, kas tiek lietota krāsns iekuršanai, atklāja Lubjūns.

Cementa galvenā sastāvdaļa ir klinkers, kas tiek iegūts sajaucot krāsnī sadegušā kurināmā pelnus ar kaļķakmeni, smilti un mālu.

Jau ziņots, ka, iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu "RMC Group o.l.c." 2005.gada martā, "Cemex" kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku.

2010.gada "Cemex" uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kuras izveidē "Cemex" investēja 300 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas.

Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

"Cemex" apgrozījums Latvijā 2016.gadā bija 57,986 miljoni eiro, kas ir par 18,5% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt "Cemex" zaudējumi pērn bija 14,031 miljons eiro un tie ir samazinājušies par 21% salīdzinājumā ar 2015.gadu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums pilnībā pieder Nīderlandē reģistrētajam "Rugby Holding B.V.".

"Cemex" Latvijā ražo un izplata cementu, betonu un minerālmateriālus, kā arī piedāvā valčbetona risinājumu ceļu un laukumu būvniecībai. Uzņēmuma augstās kvalitātēs cements ir novērtēts arī eksporta tirgos - Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)