Banner 980x90

Notiks dabas lieguma "Sātiņu dīķi" dabas aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana

Ventspils, 11.okt., LETA. Šodien plkst.11 Saldus novada Novadnieku pagasta pārvaldē notiks dabas lieguma "Sātiņu dīķi" dabas aizsardzības plāna atkārtotā sabiedriskās apspriešanas sanāksme, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Dabas liegums "Sātiņu dīķi" atrodas Saldus novada Kursīšu, Novadnieku, Pampāļu un Zirņu pagastā.

Dabas aizsardzības plānā izvirzīti lieguma aizsardzības un apsaimniekošanas mērķi. Tiem atbilstošie apsaimniekošanas pasākumi paredz dīķu apsaimniekošanu un uzturēšanu, zālāju apsaimniekošanu un atjaunošanu, kā arī bioloģiski vērtīgo mežu masīvu saglabāšanu.

Kā norāda dabas aizsardzības plāna autori, lielākais izaicinājums ir zālāju apsaimniekošanas atsākšana pašlaik aizaugošajās platībās, kas ievērojami palielinātu lieguma dabas un ainavisko vērtību. Turklāt zālāju apsaimniekošana var būt arī ekonomiski izdevīga, piemēram, ierīkojot ganības un audzējot lopus. Lai sekmētu aizsargājamo meža biotopu saglabāšanos un veidošanos, plānota mežu masīvu dabiska attīstība, nepieciešamības gadījumā veicot dabiskā hidroloģiskā režīma atjaunošanas pasākumus.

Dabas aizsardzības plānā paredzēta arī lieguma apsaimniekošanai un apmeklēšanai nepieciešamās infrastruktūras uzturēšana un izbūvēšana.

Dabas aizsardzības plānā ir sniegti arī priekšlikumi lieguma individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem un zonējumam. Bioloģiski mazāk vērtīgajos mežos, kas veidojušies, piemēram, aizaugot lauksaimniecības zemēm, tiek plānota dabas parka zona ar atļautu galveno izlases cirti, lai pēc iespējas racionālāk sabalansētu dabas aizsardzības un saimnieciskās intereses.

Atsevišķās bioloģiski vērtīgākajās dabas parka zonas mežaudzēs, kas norādītas plāna pielikumos, paredzēts mežsaimnieciskās darbības un galvenās cirtes aizliegums. Dabas parka zonā paredzēts iekļaut arī zālājus un dīķus, taču to saglabāšanai nepieciešamās prasības ir iekļautas individuālo aizsardzības un izmantošanas noteikumu projektā.

Dabas aizsardzības plānu izstrādājis Latvijas Dabas fonds. Ar precizēto dabas aizsardzības plānu var iepazīties Saldus novada pašvaldībā, Novadnieku pagasta pārvaldē un Latvijas Dabas fonda interneta vietnē. Rakstiskus priekšlikumus var iesniegt līdz 18.oktobrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)