Banner 980x90

Paplašinās Āfrikas cūku mēra pirmās un otrās riska zonas teritoriju Latvijā

Rīga, 26.febr, LETA. Paplašinās Āfrikas cūku mēra pirmās un otrās riska zonas teritoriju Latvijā, paredz otrdien valdības apstiprinātie grozījumi Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā.

Zemkopības ministrijā (ZM) skaidroja, ka Latvijā ir konstatēti jauni mežacūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri, tādēļ tiek grozīta Āfrikas cūku mēra pirmās un otrās riska zonas teritorijas, proti, vairāki apgabali pārvietoti no Āfrikas cūku mēra trešās riska zonas uz otro vai pirmo riska zonu.

Tādējādi turpmāk Aizputes un Kuldīgas novadā pirmā riska zona saglabāsies Aizputes novada Aizputes, Cīravas, Lažas un Kazdangas pagastā, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, bet no jauna pirmā riska zona būs noteikta Grobiņas novada Bārtas un Gaviezes pagastā, Durbes novada Dunalkas un Tadaiķu pagastā un Rucavas novada Dunikas pagastā, kā arī Aizputē.

Turpmāk otrā riska zona būs noteikta visā Auces novadā, visā Dobeles novadā, visā Jelgavas novadā, visā Neretas, Ozolnieku, Vecumnieku, Skrundas, Tērvetes un visā Priekules novadā. Āfrikas cūku mēra otrā riska zona būs noteikta Brocēnu novada visā Blīdenes pagastā un Remtes pagasta daļā uz austrumiem no autoceļa 1154 un P109, arī Kuldīgas novada Ēdoles, Īvandes, Padures, Rendas, Kabiles, Rumbas, Kurmāles, Pelču, Snēpeles, Turlavas, Laidu un Vārmes pagastā, Saldus novada Novadnieku, Kursīšu, Zvārdes, Pampāļu, Šķēdes, Nīgrandes, Zaņas, Ezeres, Rubas, Jaunauces un Vadakstes pagastā, kā arī Aizputes novada Kalvenes pagastā un Durbes novada Durbes un Vecpils pagastā.

Savukārt trešā riska zona turpmāk saglabāsies Brocēnu novada Cieceres un Gaiķu pagastā, Remtes pagasta daļā uz rietumiem no autoceļa 1154 un P109 un Saldus novada Saldus, Zirņu, Lutriņu un Jaunlutriņu pagastā.

Noteikumi arī noteic pienākumu dzīvnieku īpašniekam nodrošināt par 60 dienām vecāku cūku līķu patologanatomisko sekciju un paraugu noņemšanu laboratoriskajiem izmeklējumiem uz Āfrikas cūku mēri, lai veicinātu vīrusa agrīnu konstatēšanu.

Noteiktas arī marķēšanas prasības svaigai gaļai, kas iegūta no cūkām, kuru izcelsmes novietne atrodas aizsardzības un uzraudzības zonā.

Grozījumi Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Jau vēstīts, ka ir definētas trīs Āfrikas cūku mēra riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)