Banner 980x90

Pašvaldību kongresā vienbalsīgi pieņem rezolūciju par normatīvisma mazināšanu Latvijā

Rīga, 11.maijs, LETA. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongress Daugavpilī noslēdzies ar pašvaldību vadītāju vienbalsīgi pieņemtu rezolūciju "Normatīvisma mazināšanas ceļa karte", aģentūrai LETA pavēstīja LPS pārstāve Gunta Klismeta.

Pēc pārstāves paustā, valstī pārmērīgas tiesību jaunrades rezultātā pieaug normatīvo aktu skaits un apjoms, kas kļuvis par smagu un traucējošu administratīvo slogu iedzīvotājiem, uzņēmējiem un arī pašvaldībām. Viens no normatīvisma cēloņiem esot nepietiekamas konsultācijas ar pašvaldībām, dažkārt pat pašvaldību viedokļa ignorēšana. Tādēļ LPS kongresā Valsts prezidents un politiskās partijas tika aicinātas pārskatīt rezolūciju, kas paredzētu samazināt likumu, Ministru kabineta noteikumu un citu normatīvo aktu skaitu valstī.

Pašvaldību pārstāvju izteikto aicinājumu klātienē uzklausīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL/TB-LNNK), Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK), Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) un vairāki Saeimas deputāti un citas amatpersonas.

Vējonis savā uzrunā uzsvēris, ka "atbilde uz normatīvisma mazināšanu ir kvalitatīvs likumdošanas process un labi likumi". "Likumu, Ministru kabineta noteikumu un saistošo noteikumu punktu ir krietni, krietni par daudz. Mums jāatzīst - tendence visu regulēt, noregulēt un pārregulēt nereti ir saistīta ar to, ka neprotam normas piemērot un nemākam cits citam uzticēties," paudis prezidents.

Pēc LPS priekšsēdētāja Ginta Kaminska (ZZS) teiktā, amatpersonu pienākums ir gādāt, lai aiz likuma burta un daudzajiem papīru "kalniem" netiktu pazaudēti cilvēki un lai dzīvi viņiem tiktu nevis sarežģīts, bet gan padarīta vieglāka.

LPS uzskata, ka valsts iestādēm nav jāiejaucas likumīgu pašvaldības politisko lēmumu pieņemšanā, un cīņa pret normatīvismu ir viens no svarīgākajiem jautājumiem valsts un pašvaldību politikā.

Par LPS 29.kongresa norises vietu šogad tika izraudzīta Latgale, Daugavpils. Tieši ar pirmo Latgales latviešu kongresu Rēzeknē pirms 101 gada tika likts pamats Latvijas valstij.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)