Banner 980x90

Saldus būvvalde atļauj būvēt ūdeļu novietnes Jaunlutriņu pagastā

Saldus novada būvvalde nolēmusi izsniegt būvatļauju SIA "Perspect Investments" kažokzvēru novietņu būvniecībai Saldus novada Jauntriņu pagastā, aģentūru LETA informēja Saldus pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Sproģe.

Būvatļauju nolemts izsniegt, izvirzot uzņēmējam vairākus papildu projektēšanas nosacījumus. Ap ražošanas teritoriju pa perimetru jāuzbūvē žogs divu metru augstumā un pusmetra dziļumā zem zemes, kas nepieļautu dzīvnieku izbēgšanu. Tāpat projektā jāparedz zem ūdeļu būriem izveidot cietā seguma pamatu, kas novērstu piesārņojuma nokļūšanu gruntī. Tehniskajā projektā uzņēmējam arī jāparedz veikt pašvaldības autoceļa seguma pastiprināšanu atbilstoši plānotājai satiksmes intensitātei un kravnesībai pēc tam, kad darbu sāks jaunbūvējamā zvērsaimniecība. Uzņēmējam būs arī jānoslēdz ar pagasta pārvaldi vienošanās par pasākumu kopumu, kas veicams, lai nepasliktinātu pašvaldības ceļu stāvokli.

Lēmumu par būvatļaujas izsniegšanu var pārsūdzēt Saldus novada domes Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Jau ziņots, ka sabiedriskajā apspriešanā 80% iedzīvotāju atbalstījuši kažokzvēru novietnes būvniecības ieceri Saldus novada Jaunlutriņu pagastā, bet 20% pauduši iebildumus pret šo ieceri.

Kā aģentūru LETA informēja Saldus novada būvvaldes juriste Baiba Mazrima, sabiedriskajā apspriešanā ar aptaujas anketu palīdzību savu viedokli par kažokzvēru novietnes būvniecības ieceri paudis 181 iedzīvotājs. 143 iedzīvotāji pauduši atbalstu būvniecības iecerei, bet pret to bijuši 37 iedzīvotāji. Viena anketa izrādījusies nederīga.

Paužot atbalstu šai būvniecības iecerei, iedzīvotāji kā galvenos ieguvumus minējuši jaunu darbvietu radīšanu, apkārtnes sakopšanu un pagasta attīstību. Savukārt būvniecības pretinieki galvenokārt satraucas par smakām, kas, iespējams, varētu rasties zvēraudzētavas darbības rezultātā. Būvniecības pretinieki satraucas arī par iespējamo ūdeļu izbēgšanu un to, ka specifiskā ūdeļu barība varētu piesaistīt vārnas, kaijas un mušas. Kā pretarguments zvēraudzētavas būvniecībai minēts arī iebildums pret kažokzvēru audzēšanas nozari un apdzīvotas vietas tuvums.

17.jūnijā apvienotajā Jaunlutriņu un Šķēdes pagasta pārvaldē notika kažokzvēru novietnes būvniecības ieceres publiskās apspriešanas prezentācijas pasākums, kurā SIA "Perspect Investments" pārstāvis informēja par būvniecības ieceri.
Pasākumā piedalījās 23 personas, tostarp vietējie iedzīvotāji no plānotajai būvniecības vietai kaimiņos esošās pašvaldības dzīvokļu mājas, kurā dzīvo četras ģimenes.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Saldus novada dome, ņemot vērā iedzīvotāju iebildumus, noraidīja uzņēmuma "Perspect Investments" ieceri par kažokzvēru novietņu būvniecību Saldus novada Zirņu pagastā, bet tagad šīs ieceres realizācijai Saldus novadā izraudzīta piemērotāka vieta, kuras apkārtne ir gandrīz neapdzīvota un kur nav citu ierobežojumu, aģentūra LETA uzzināja Saldus novada pašvaldībā.

Kā pastāstīja Saldus novada būvvaldes vadītāja Anita Grigute, jaunā teritorija, ko savas ieceres realizācijai nolūkojis uzņēmums, ir ļoti mazapdzīvotā vietā - tās tuvumā ir tikai viena pašvaldības dzīvokļu māja. Atšķirībā no iepriekš nolūkotās vietas Zirņu pagastā, kur pašvaldība neatļāva kažokzvēru novietnes būvniecību un kur viens no vides riskiem bija iespējamais Cieceres upes piesārņojums, tagad noskatītajā vietā Jaunlutriņu pagastā nav šādu līdzīgu ierobežojumu.

Kā pastāstīja SIA "Perspect Investments" valdes loceklis Jēkabs Gžibovskis, kažokzvēru novietņu projekts tagad plānots mazāks, nekā to paredzēja sākotnējā iecere. Plānotais vaislas ganāmpulks ir 2000 kažokzvēru. Uzņēmums plāno izbūvēt nojumes kažokzvēru sprostu izvietošanai, kā arī barības silosu, kūtsmēslu un vircas krātuvi Jaunlutriņu pagasta "Paegļos". Uzņēmējs sola, ka kažokzvēru novietnē tiks izveidotas piecas darbvietas.

Barība pa teritoriju tiks izvadāta ar barības dalītājiem. Mēslu glabātuvei paredzēts betonēt pamatni un pamatus, kuriem apkārt pa perimetru būs nobetonēts grāvītis ar noteci uz hermētiski noslēgtu krātuvi. Krātuvi paredzēts sistemātiski izsūknēt. Kā norāda uzņēmums, valdošie vēji pūš austrumu virzienā uz lauku zemēm un mežiem, kur neatrodas neviena dzīvojamā ēka, tāpēc vietējie iedzīvotāji nekādi netikšot ietekmēti.

Kā atzina Gžibovskis, jaunā vieta šīs ieceres īstenošanai ir meklēta gana ilgi, taču rezultātā ir izdevies atrast nomaļu teritoriju, kur kažokzvēru novietņu darbība netraucētu iedzīvotājiem. "Kamēr daudzi jaunieši aizbrauc no laukiem, šis ir mēģinājums paveikt pretējo un attīstīt laukos eksportspējīgu nozari," atzina Gžibovskis. Projekts ir pārstrādāts un plānots mazākā apjomā. Ir saņemti tehniskie noteikumi no Valsts vides dienesta, kā arī citi nepieciešamie saskaņojumi.

Jau ziņots, ka pagājušā gada augustā Saldus novada dome neatļāva ieceres virzītājam "Perspect Investments" būvēt kažokzvēru novietnes Zirņu pagastā. Domes lēmums bija balstīts novada būvvaldes atzinumā, ka daudzi iedzīvotāji sabiedriskajā apspriešanā ir skaidri pauduši noraidošu viedokli pret zvēraudzētavas būvi. Tāpat būvvalde bija ņēmusi vērā ekspertu atzinumus, ka plānotais projekts var radīt būtisku apdraudējumu apkārtējai videi. Zirņu pagastā uzņēmums vēlējās būvēt vidēja lieluma kažokzvēru audzētavu 10 hektāru platībā ar aptuveni 70 novietnēm un ganāmpulku līdz 10 000 ūdeļu.

"Perspect Investments", kā liecina "Firmas.lv" dati, dibināta 2014.gada 21.martā. Uzņēmumā 25% pieder Jēkabam Gžibovskim, 65% - Aināram Rožkovam un 10% - Dainim Zīrupam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)