Banner 980x90

Saldus pašvaldības vadītājai nav informācijas par 16 apriņķu idejas būtību

Ventspils, 18.okt., LETA. Pašlaik nav iespējams vērtēt pašvaldību iespējamo apvienošanos 16 administratīvo teritoriju grupās jeb apriņķos, jo nav informācijas par šīs ieceres būtību, aģentūrai LETA atzina Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa (LRA).

Saldus novada pašvaldība līdz šim brīdim nav saņēmusi nekādu skaidrojumu no Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), bet izteikt spriedumus par ieceri, vadoties tikai no masu medijos izskanējušās informācijas, pēc Rassas domām, nebūtu pareizi. "Mēs pat nezinām, kas ar to ir domāts. Varbūt tā ir valsts pārvaldes tuvināšana uz vietas reģionos, bet varbūt tas ir divu līmeņu pašvaldību modelis. Nav informācijas, tāpēc nevaru vērtēt," atzina Saldus novada domes priekšsēdētāja.

Laikraksta "Dienas" rīcībā esošie neoficiālie dati liecina, ka varētu tikt izveidots Saldus apriņķis ar 59 000 iedzīvotāju, kamēr, piemēram, Kuldīgas un Talsu apriņķa centra kartē nemaz neesot.

Karti ar iespējamo 16 administratīvo teritoriju grupām Rassa neesot redzējusi, un viņai esot pat grūti iedomāties, kādas pašvaldības varētu ietilpt Saldus apriņķī, jo līdz publikācijā minētajiem 59 000 iedzīvotāju esot stipri tālu, pat summējot iedzīvotāju skaitu Saldus un pāris mazajos kaimiņu - Brocēnu un Skrundas - novados.

Tāpat Saldus novada domes priekšsēdētāja norādīja, ka pašvaldību sadarbība notiek jau pašlaik un ar Kurzemes plānošanas reģiona palīdzību notiek darbs pie kopīgiem projektiem.

Kā ziņots, VARAM pašvaldībām varētu piedāvāt apvienoties 16 administratīvo teritoriju grupās jeb apriņķos, šodien vēsta laikraksts "Diena".

Valdības rīcības plānā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) bija uzdots noteikt administratīvo teritoriju grupas, kuru ietvaros pašvaldības var sadarboties vai turpināt brīvprātīgo apvienošanos.

VARAM ir sagatavojusi projektu, kas paredz ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus. Līdz gada beigām ministrijai jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām par šo ieceri, bet līdz 2017.gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas.

Piedāvājums gan varētu raisīt plašas diskusijas, jo šobrīd Latvijā ir 30 reģionālo attīstības centru - 21 novads un deviņas lielās pilsētas. Tātad gandrīz puse no tiem neiegūs apriņķa centra statusu.

"Dienas" rīcībā esošie neoficiālie dati liecina, ka varētu tikt piedāvāts dalījums šādos apriņķos: Rīgas apriņķis - 829 000 iedzīvotāju, Daugavpils apriņķis - 158 000 iedzīvotāju, Jelgavas apriņķis - 120 000 iedzīvotāju, Valmieras apriņķis - 108 000 iedzīvotāju, Liepājas apriņķis - 106 000 iedzīvotāju, Jēkabpils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Rēzeknes apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Ventspils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Saldus apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Ogres apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Gulbenes apriņķis - 58 000 iedzīvotāju, Tukuma apriņķis - 47 000 iedzīvotāju, Siguldas apriņķis - 46 000 iedzīvotāju, Bauskas apriņķis - 44 000 iedzīvotāju, Cēsu apriņķis - 43 000 iedzīvotāju un Madonas apriņķis - 35 000 iedzīvotāju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)