Banner 980x90

Savāc nepieciešamos 10 000 parakstu par iniciatīvu piešķirt papildu finansējumu vēža ārstēšanai

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai par Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu "Lai vēzis būtu ārstējama slimība".

Kā liecina informācija portālā, kopumā par iniciatīvu parakstījušies vairāk nekā 10 250 cilvēku, līdz ar to iniciatīvu var iesniegt Saeimā.

Kā aģentūru LETA informēja Onkoloģisko pacientu organizāciju aliansē, onkoloģijas pacienti aicina turpināt parakstīties par iniciatīvu, līdz būs savākti 10 500 parakstu. Tas nepieciešams, lai nodrošinātos, ka iniciatīvai parakstu pietiek un tās virzība neapstājas pēc parakstu pārbaudes Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Iniciatīvas mērķis ir paust atbalstu Veselības ministrijas iesniegtajam pieprasījumam Finanšu ministrijā par papildu finansējuma piešķiršanu desmit miljonu eiro apmērā onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai. Parakstu vākšana sākta pērnā gada septembrī.

Kā iniciatīvas iesniedzēja norādīta Inese Ozoliņa.

Ozoliņa skaidro, ka saslimstība ar onkoloģijas slimībām joprojām Latvijā saglabājas ļoti augsta, turklāt tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. "Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā mūsu valstī nav uzlabojusies, jo vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai ir nepietiekams valsts atvēlētais finansējums," norādīts iniciatīvā.

Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām, pārliecināta Ozoliņa. Viņa pauž, ka Latvijā ārsti diemžēl atsevišķās vēža formās un diagnozēs ir spiesti izmantot novecojušas metodes, pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes.

Labākas diagnosticēšanas un ārstēšanas iespējas ļaus izglābt daudzas dzīvības un padarīt laimīgas to ģimenes, tuviniekus un draugus, pārliecināta Ozoliņa. Onkoloģijas pacienti ar savlaicīgi atklātu slimību un atbilstošu ārstēšanu arī turpmāk varēs pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā, turpināt strādāt, maksāt nodokļus un būt aktīvi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)