Banner 980x90

Vējonis: Lēmumos par reformām nodokļu politikā tuvojas izšķirošs brīdis, kas svarīgs visai valstij

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Lēmumos par reformām nodokļu politikā tuvojas izšķirošs brīdis, kas ir svarīgs valstij kopumā, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis arī sacīja, ka lēmumi nodokļu politikā būs sava veida valdības darba novērtējuma posms, tas arī parādīs, vai koalīcija spēj vienoties. Tāpat prezidents atzīmēja nodokļu reformas nozīmi sabiedrībā un uzsvēra, ka no šiem lēmumiem būs atkarīgas arī pārējās reformas gan veselībā, gan izglītībā, gan arī valsts pārvaldē.

"Mēs nedrīkstam pievilt, pirmkārt, uzņēmējus, jo viņi gaida stabilu nodokļu politikas redzējumu, lai varētu plānot investīcijas, un, otrkārt, gaida arī iedzīvotāji un sabiedrība kopumā, jo viņiem jāplāno ieņēmumi un izdevumi," uzsvēra Vējonis.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas (FM) piedāvātā nodokļu reforma paredz samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

FM piedāvā reformēt darba spēka nodokļus, ieviešot IIN likmi 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā nosakot IIN likmi 23% apmērā. FM arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro, kā arī atcelt solidaritātes nodokli. FM piedāvājums paredz noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu no 0 līdz 300 eiro, proti, 0 neapliekamais minimums būtu pie atalgojuma 1350 eiro, bet 300 eiro - pie minimālās algas.

FM rosina arī noteikt sociālo nodokli atalgojumam līdz 52 400 eiro gadā parastajā režīmā, no 52 400 eiro līdz 85 400 eiro gadā netiek piešķirti īstermiņa pabalsti, bet virs 85 400 eiro gadā - nav jāmaksā. Tāpat rosināts noteikt 20% UIN sadalītajai peļņai.

Ieguvumus no darba spēka nodokļu reformas FM ilustrē ar vidējo prognozēto darba algu Latvijā 2017.gadā - 910,5 eiro mēnesī. Proti, ja patlaban, nomaksājot nodokļus no 910,5 eiro, neto alga veido 641,3 eiro, tad pēc darbaspēku nodokļu reformas neto alga sastādītu 680,9 eiro.

Tāpat FM norāda, ka gadījumā, ja tiks lemts paaugstināt strādājošo neapliekamo minimumu, būs jārisina arī jautājums par pensionāru neapliekamo minimumu. FM rosina pakāpeniski paaugstināt neapliekamo minimumu ar 300 eiro. FM ieskatā, būtiskai pensionāru daļai neapliekamā minimuma pieaugums līdz 500 eiro dotu līdz 15 eiro papildu ienākumu mēnesī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)