Banner 980x90

Veļas žāvētājs – lielisks sabiedrotais apģērba kopšanā

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay

Vēsā un lietainā laikā aktuāls kļūst jautājums par to, kā ātrāk un efektīvāk izžāvēt apģērbu, saudzējot to. Mūsdienās cilvēki arvien vairāk sāk novērtēt priekšrocības, ko sniedz apģērbu žāvētājs, – tas ietaupa laiku, turklāt, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, saudzīgi rūpējas arī par īpaši delikātiem materiāliem kā vilna un zīds. Lai gan veļas žāvētājs krietni atvieglo ikdienu, vēl joprojām vairums cilvēku izvēlas apģērbu žāvēt iekštelpās.

Mitrums un putekļi
Žāvēšana iekštelpās neprasa lielu finansiālu ieguldījumu – vajadzīgs tikai veļas žāvēšanas statīvs un telpa, kur to novietot. Taču ūdens, kas izgaro telpā, drēbēm žūstot, krietni palielina mitruma līmeni mājoklī, savukārt mitrs gaiss ir kaitīgs elpceļiem, bet īpaši kaitīgs tas ir alerģiskiem cilvēkiem – pelējums, putekļu ērcītes un citi alergēni vairojas tieši mitrās un putekļainās telpās. "Pieredze liecina, ka tieši mitrais gaiss, ko rada žūstošās drēbes, ir iemesls, kādēļ cilvēki visbiežāk izvēlas iegādāties veļas žāvētāju," stāsta Electrolux eksperts Edgars Grieznis. "Īpaši rudenī, kad apkures sezona vēl nav klāt, mitrā un lietainā laika dēļ drēbes bieži vien žūst ilgi un rezultātā pievelkas ar nepatīkamu aromātu."

Ja dzīvojat ārpus pilsētas un jums ir iespēja drēbes izžāvēt svaigā gaisā, tad drēbes ātri vien kļūst sausas un smaržīgas. Taču, ņemot vērā Latvijas klimatu, tas iespējams vien dažus mēnešus gadā, tādēļ arī cilvēkiem, kas dzīvo ārpus pilsētas, lietavu un ziemas periodā drēbes jāžāvē iekštelpās. Savukārt pilsētnieki bieži vien izmanto iespēju apģērbu žāvēt uz balkona vai lodžijas. Noslogotās pilsētās, it sevišķi Rīgā, putekļu koncentrācija gaisā pieaug, tādēļ bieži vien drēbes ne tikai kļūst sausas, bet arī piesūcas ar putekļiem un izplūdes gāžu radīto piesārņojumu, kas savukārt var provocēt dažādas alerģijas.

Taupa vietu un laiku
Ja jūsu dzīvesvieta ir šaura, tad bieži vien problēmas sagādā tas, kur pakarināt tikko izmazgāto veļu. Tieši tādēļ eksperti iesaka izvēlēties veļas mazgājamo mašīnu ar žāvētāju: "Veļas žāvēšanas statīvs aizņem diezgan daudz vietas, tādēļ, lai parūpētos par tīru un smaržīgu veļu, kompaktai dzīvesvietai veļas mazgājamā mašīna ar žāvētāju būs vispiemērotākais risinājums," stāsta Electrolux eksperts Edgars Grieznis. Veļas mazgājamā mašīna kopā ar žāvētāju ietaupa vietu, reizē piedāvājot gan saudzīgu un efektīvu veļas mazgāšanu, gan arī drošu žāvēšanu. Tāpat ierīce ir arī ērts risinājums, kā ietaupīt laiku, jo drēbes no ierīces izņemat jau sausas un varat uzreiz vilkt tās mugurā.

Vai tas nav dārgi un neefektīvi?
"Elektroenerģijas patēriņa efektivitātes marķējums Eiropā tiek piedāvāts no A+++ (visefektīvākā) līdz D (vismazāk efektīvā). Lai ietaupītu ūdens un elektroenerģijas patēriņu, ieteicams iegādāties ierīci, kuras marķējums ir A+ vai augstāks," iesaka Electrolux eksperts. Tāpat enerģiju taupa arī pavisam vienkāršas un ikdienišķas lietas – ieteicams veļas mašīnā ielādēt tik daudz apģērba, cik ir norādījis ražotājs, žāvēt līdzīgus audumus kopā, kā arī mazgāšanas procesa beigās izgriezt apģērbu ar augstāko griešanās ātrumu. Teju visas veļas mazgājamās mašīnas testē kompānija Woolmark – pasaulē vadošā autoritāte vilnas apkopes jautājumos. Lai saņemtu sertifikātu, kas garantē, ka ierīce droši izmazgās un izžāvēs vilnu un citus delikātus audumus, nepieciešams iziet vairākas nopietnas pārbaudes, tādēļ, pirms iegādājaties veļas žāvētāju, pievērsiet uzmanību, vai tas saņēmis šo sertifikātu. "Bieži vien pircēji uztraucas, ka veļas žāvētājs varētu sabojāt apģērbu un tas var sarauties, taču mūsdienās tas īsti vairs nav iespējams," bažas noraida Electrolux pārstāvis. "Vairākas veļas mašīnas un veļas žāvētāji ir aprīkoti ar OptiSense sistēmu, kas automātiski noregulē mazgāšanas un žāvēšanas ciklu atbilstoši ievietotās veļas daudzumam, savukārt mitruma sensori informē žāvētāju, kad veļa ir sausa."

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)