Banner 980x90

Vēlies pirkt jaunu mājokli? Četri padomi veiksmīga pirkuma iegādei

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Jauna mājokļa meklējumi un iegāde var būt aizraujošs piedzīvojums vai gluži pretēji – mokošs process, ja gadās uzkāpt uz kāda no "grābekļiem", kuru šajā sarežģītajā procesā netrūkst. Piedāvājam padomus veiksmīga pirkuma iegādei.

1.Jāapzinās savas prioritātes un vēlmes tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā

Grūti iztēloties savu dzīvi  pēc desmit vai vairāk gadiem, taču, sperot tik nozīmīgu soli kā īpašuma iegāde, ir jābūt puslīdz skaidrai nākotnes vīzijai. "Ja ģimene plāno iegādāties dzīvokli, tad iesaku izvēlēties trīs vai četru istabu dzīvokli. Savukārt ģimenēm ar pusaudžu vecuma bērniem neiesakām izvēlēties plašus īpašumus," iesaka "Ober Haus Real Estate Latvia" mārketinga vadītāja Evita Zemberga.

2.Pirms pieņem gala lēmumu, septiņreiz nomēri un tad griez!

Kad sludinājumā nolūkots piemērots mājoklis, ir svarīgi pārbaudīt tā faktisko stāvokli, to apskatot un izvērtējot apkārtējo infrastruktūru un vidi. Nereti izšķiroši var būt konkrētā apriņķa nākotnes attīstības plāni.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un sarežģījumiem, ir svarīgi pārbaudīt, vai īpašnieks ir nokārtojis visas iepriekšējās saistības. Der pārliecināties, vai nekustamajam īpašumam nav nodokļu vai komunālo maksājumu parādu. Nodokļu nomaksas statusu var noskaidrot vietnē "www.latvija.lv", bet par komunālajiem maksājumiem ir jākonsultējas namu pārvaldē. Portālā var pārbaudīt, vai šajā īpašumā nav deklarējusies kāda persona. Vērts ielūkoties arī "Lursoft" datubāzē vai firmas.lv, lai pārliecinātos, vai nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā un vai īpašumam nav apgrūtinājuma atzīme jeb parādsaistības.

3.Gājiens uz banku – kad sapņi satiek realitāti

Kad prioritātes nodefinētas un mājokļa juridiskais stāvoklis noskaidrots, jādodas uz banku, lai saprastu, ar kādu kredīta apmēru rēķināties. Pastāv atšķirības dzīvokļu finansējuma apjomā dažādu sēriju dzīvokļiem. Piemēram, jaunajiem projektiem pirmās iemaksas summa attiecībā pret īpašuma vērtību būs mazāka. DNB Nekustamo īpašumu partneru kanāla vadītāja Vera Dorohova aicina ģimenēm ar bērniem apsvērt ALTUM piedāvātās valsts galvojuma iespējas – atbalsta programma, iegādājoties mājokli, var sniegt galvojumu līdz pat 95% no īpašuma vērtības, kas ļauj būtiski samazināt pirmās iemaksas apmēru.

Kredīta pieprasījuma izskatīšana lielākoties ir bezmaksas pakalpojums, taču jārēķinās ar zināmām izmaksām par kredīta izsniegšanu – parasti no 0,5 līdz 1% no aizdevuma summas.

Meklējot kreditoru, nevajadzētu apstāties pie konsultācijas ar vienu banku – vērts izskatīt vismaz divus vai trīs piedāvājums.

4.Kādas ir reālās mājokļa izmaksas?

Biežs klupšanas akmens ir patieso izmaksu neapzināšanās. Iegādājoties privātmāju, nedrīkst aizmirst par nekustamā īpašuma nodokli, kas ir vērā ņemamas ikgadējas papildu izmaksas. Ar vērā ņemamu summu ir jārēķinās arī valsts nodevas nomaksai. Ja tas ir pirmais vai otrais nekustamais īpašums, valstij jāsamaksā 2% no pirkuma līgumā noteiktās summas, bet visos pārējos gadījumos tie būs 4%.

Aprēķinot ikmēneša izdevumus mājokļa uzturēšanai, ir jārēķinās – jo lielāks īpašums, jo lielāki  būs apsaimniekošanas un komunālie izdevumi. Turklāt prātīgi būtu uzreiz noskaidrot mājokļa apsaimniekošanā iekļautos pakalpojumus.

Par ļaunu nenāks arī apkārtējās infrastruktūras apzināšana, lai saprastu, piemēram, cik lieli būs ikdienas ceļa izdevumi.

Šie ir tikai daži no aspektiem, kas jāņem vērā veiksmīgai mājokļa iegādei. Taču nav vienotas formulas, kas derētu visiem. Katram mājoklim un katram īpašniekam ir savas prioritātes un nepieciešamības.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)