Banner 980x90

"Cemex" saņem atļauju iegādāties transportbetona ražotāju "Rudus"

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut SIA "Cemex" iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA "Rudus". KP lēmumā secina, ka apvienošanās rezultātā konkurence ietekmētajos tirgos netiks samazināta, kā arī neradīs vai nenostiprinās SIA "Cemex" dominējošo stāvokli, informē KP.

Pašlaik "Cemex" pieder smilts-grants atradne "Kļaviņi", kā arī izstrādes tiesības atradnē "Krūziņi". Pēc darījuma īstenošanas uzņēmums iegūs izšķirošu ietekmi pār diviem "Rudus" piederošajiem karjeriem Talsu apkārtnē - "Karpati" un "Kurzeme", kas ir lielākā smilts-grants atradne Latvijā -, kā arī iegūs izstrādes tiesības četros karjeros.

Izvērtējot apvienošanās darījumu, KP nesaskata būtisku ietekmi uz konkurenci smilts-grants iegūšanas tirgū, jo to atradņu tuvumā, kuras iegūs "Cemex", atrodas vairākas citas smilts-grants atradnes ar lieliem krājumiem. Tāpat arī transportbetona tirgū konkurentiem saglabāsies alternatīvas iespējas smilts-grants iegādei. Vienlaikus KP secina, ka cementa ražošanas un izplatīšanas tirgū un granīta izplatīšanas tirgū konkurencei kaitējums netiks nodarīts.

"Cemex" apvienošanās ziņojumā norāda, ka darījuma mērķis ir uzlabot uzņēmuma iespējas iegūt izejvielas betona ražošanai un tādējādi attīstīt biznesu Baltijā.

100% "Cemex" kapitāldaļu pieder Nīderlandē reģistrētai holdinga sabiedrībai, un tā galvenie darbības veidi ir kaļķa, ģipša, cementa un betona ražošana, kā arī smilts un smilts-grants ieguve.

"Cemex" pērn saglabājusi apgrozījumu Latvijā tuvu iepriekšējā gada līmenim - ap 86,9 miljoniem eiro, informē uzņēmums. Gadu iepriekš uzņēmuma apgrozījums bija 87,08 miljoni eiro.

Uzņēmuma neto zaudējumi pērn sasniedza 1,8 miljonus eiro - tas izskaidrojams ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes ietekmi, kā arī ar procentiem un nolietojumu, kas saistīts ar vēsturiskajām investīcijām apmēram 290 miljonu eiro vērtībā Brocēnu cementa rūpnīcas būvniecībā, kura 2010.gadā tika nodota ekspluatācijā.

Apgrozījums 86,9 miljonu eiro apmērā tika sasniegts, pateicoties jauna eksporta tirgus atvēršanai uz Zviedriju, tādējādi eksports pieauga virs 70% no kopējā pārdošanas apjoma, kompensējot vietējā pieprasījuma samazināšanos.

"Cemex" bruto peļņa pieauga līdz 26,7 miljoniem eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2013.gadā, un tas ir saistīts ar pastāvīgu efektivitātes uzlabošanu cementa biznesā. Uzņēmuma pārdoto minerālmateriālu apjomi palielinājās par 12%, jo atbilstoši "Cemex" prognozei palielinājās vietējais pieprasījums reģionā ap karjeru Madonā.

"Cemex" ir celtniecības materiālu ražotājs, kas darbojas vairāk nekā 50 pasaules valstīs.

"Cemex" Latvijā ir investējis jau 330 miljonus eiro, tostarp 290 miljonus eiro Eiropā modernākās cementa rūpnīcas celtniecībā Brocēnos, kas tika nodota ekspluatācijā 2010.gada vasarā. Uzņēmumam Latvijā vēl ir sešas betona ražotnes - pa vienai Brocēnos, Daugavpilī un Madonā, divas Rīgā un viena pārvietojama betona ražotne.

Latvijā "Cemex" nodarbina 300 strādājošos, no tiem 200 strādā tieši "Cemex" rūpnīcā Brocēnos. Latvijā tiek nodarbināti arī vairāk nekā 500 kravas automašīnu vadītāji, kurus "Cemex" nodarbina caur apakšuzņēmējiem.

Transporta betona ražotāja SIA "Rudus" pērn strādāja ar 4,16 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 394 457 eiro zaudējumus.

"Rudus" 100% kapitāldaļu īpašnieks ir Somijas uzņēmums "Rudus East Oy".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)