Banner 980x90

Medniekiem būs jānoņem paraugi visām Kursīšu un Novadnieku pagastos nomedītajām meža cūkām

Rīga, 21.jūn., LETA. Medniekiem būs jānoņem paraugi visām Saldus novada Kursīšu un Novadnieku pagastos karantīnas periodā nomedītajām meža cūkām laboratoriskai izmeklēšanai uz Āfrikas cūku mēri (ĀCM), liecina ceturtdien publiskotais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tāpat medniekiem jāveic un jāievēro visus nosacījumus, kas noteikti valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumā par nomedīto meža cūku izmeklēšanas kārtību, un pēc iespējas ātri jānogādā noņemtie paraugi PVD teritoriālajai struktūrvienībai nosūtīšanai laboratoriskai izmeklēšanai.

Attiecīgais PVD valsts galvenā veterinārais inspektors rīkojums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un būs spēkā līdz karantīnas atcelšanai.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka piemājas cūku saimniecībā Saldus novada Kursīšu pagastā, "Strautiņos" 18.jūnijā reģistrēts šogad Latvijā otrais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe informēja, ka ap slimības skarto saimniecību noteikta karantīna - aizsardzības zona triju kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiek pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana, cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)