Banner 980x90

Saldus novada piensaimniecība "Rītnieki" jaunā kūtī investē 323 900 eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Neraugoties uz krīzi piena nozarē, kur piena iepirkuma cena gada laikā samazinājusies par 31%, Saldus novada Šķēdes pagasta zemnieku saimniecība "Rītnieki" plāno modernizēties, jaunā slaucamo govju kūtī investējot 323 900 eiro.

Kā liecina ieraksts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, saimniecība par 323 900 eiro iegādāsies divas slaukšanas iekārtas 150 govīm, kā arī spēkbarības glabāšanas torņus un citas iekārtas.

Kā aģentūrai LETA atzina saimniecības īpašniece Vita Andersone, neraugoties uz krīzi nozarē, projekts tiks īstenots, cerot uz situācijas uzlabošanos tuvākajos gados. Tikmēr saimniecību uzturot blakus nozares - graudkopība un vistkopība.

"Pašlaik ir ļoti grūti, jo pienu pērk par cenu zem 20 centiem kilogramā, taču ceram, ka divu gadu laikā, kamēr kūti izbūvēsim, krīze beigsies. Ja nebūtu papildus biznesa - graudu, vistu un olu -, būtu ļoti grūti. Tā vismaz spējam norēķināties ar banku par iepriekšējo gadu projektiem," atzina saimniece.

Projekts tiks īstenots, izmantojot Lauku atbalsta dienesta administrēto finansējumu Eiropas Savienības fondu pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās".

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem saimniecības apgrozījums 2014.gadā bija 260 843 eiro salīdzinājumā ar 213 432 eiro iepriekšējā gadā, bet peļņa sasniedza 83 280 eiro salīdzinājumā ar 41 249 eiro 2013.gadā.

Kā ziņots, saistībā ar pasaules tirgos joprojām vērojamo piena pārprodukciju, kas radusies pēc kvotu sistēmas atcelšanas un Krievijas embargo noteikšanas, arī šogad nav pamata Latvijā gaidīt būtisku piena iepirkuma cenas kāpumu. Iepirkuma cena samazinājās par 31% un pērn gada beigās bija vidēji 0,2196 eiro par kilogramu piena, kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienībā.

Saglabājoties zemai iepirkuma cenai, piensaimniecības sāk samazināt ganāmpulkus, pārorientējoties uz gaļas ražošanu, kā arī vairāk piena pārdod uzpircējiem Lietuvā, kur pērn gada nogalē, kā arī šā gada sākumā vērojams cenas kāpums, pārsniedzot Latvijas vidējo rādītāju.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, 12,38 miljoni - atbalsts par slaucamajām govīm, 7,6 miljoni - ES atbalsts, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)