Banner 980x90

Pilnais spriedums bezdarbībā apsūdzētās Brocēnu pašvaldības vadītājas lietā būs pieejams vasaras beigās

Ventspils, 19.jūn., LETA. Pilnais motivētais tiesas spriedums valsts amatpersonas bezdarbībā apsūdzētās Brocēnu novada domes priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas (LZP) krimināllietā būs pieejams 22.augustā, aģentūru LETA informēja tiesas pārstāve Līga Berga.

Sākotnēji pilnā sprieduma pieejamības datums bija noteikts 18.jūnijs, taču tiesnese izmantojusi savas Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības pilnā sprieduma sagatavošanu atlikt, skaidroja Berga. Pašlaik tiesnese ir devusies atvaļinājumā.

Ja spriedums netiktu pārsūdzēts, tas stātos spēkā 4.septembrī. Tiesu prakse gan liecina, ka šādos gadījumos, lūdzot tiesu sagatavot pilnu spriedumu, tas parasti pēc tam arī tiek pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka 31.maijā Kurzemes rajona tiesa Saldū pasludināja saīsināto spriedumu lietā par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu saistībā ar Valsts kontroles (VK) atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Tiesa atzinusi Dūklavu par vainīgu pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Dūklavai piespriests naudas sods 20 miminālo mēnešalgu jeb 8600 eiro apmērā, atņemot tiesības vienu gadu un sešus mēnešus ieņemt pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu. Arī prokurors prasīja apsūdzētajai piespriest šādu sodu.

Dūklavas advokāts Artūrs Zvejsalnieks lūdzis Kurzemes rajona tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Dūklava tiesā savu vainu neatzina. Ar viņu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Tāda pati apsūdzība, kas izvirzīta Dūklavai, bija arī bijušajam Brocēnu pašvaldības vadītājam Arvīdam Mēteram (LSDSP), kuru pagājušajā vasarā Saldus rajona tiesa (tagadējā Kurzemes rajona tiesa Saldū) atzina par vainīgu valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā, ja ar to izraisītas smagas sekas. Tiesa viņam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, kā arī piemērojot viņam aizliegumu četrus gadus pildīt valsts amatpersonas pienākumus.

2016.gadā prokuratūra Dūklavai piemēroja drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliedzot pildīt Brocēnu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas amata pienākumus. Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese, izskatot Dūklavas sūdzību, gan pēc tam nolēma atcelt viņai piemēroto drošības līdzekli.

Pēc pagājušā gada jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Dūklava saglabāja domes priekšsēdētājas amatu.

Dūklava VK atklātos finanšu pārkāpumus Brocēnu novada pašvaldībā pielīdzinājusi slimībai, kas izplatījusies "tālu un dziļi", jo nav laikus atklāta un ārstēta. "Jau esmu paudusi, ka domes priekšsēdētājas amatā stājos 2013.gada 20.jūnijā, un VK ziņojums apstiprina manis jau agrāk paustās aizdomas par būtiskām, ielaistām problēmām Brocēnu pašvaldības organizācijas iekšējā kultūrā un grāmatvedības kārtošanas jomā. Kā ziņojumā secinājusi VK, arī zvērināta revidenta atzinumi, uz kuriem ir pamats paļauties, lai konstatētu kādas iespējamas neatbilstības, ilgstoši ir bijuši maldinoši un neatbilstoši reālajai situācijai grāmatvedības kārtošanas jomā," iepriekš norādīja Dūklava.

Dūklava iepriekš solīja, ka pašreizējās novada domes vadības rīcība būšot skaidra un noteikta, un to varot iedalīt trīs paralēlās stratēģijās - sadarbībā ar izmeklēšanas iestādēm, notikušā skaidrošanā iedzīvotājiem un iekšējās uzraudzības sakārtošanā.

Dūklavas krimināllietu Saldus prokuratūra nosūtījusi tiesai pērn augusta beigās. Tā ir viena no četrām atsevišķi izdalītajām krimināllietām saistībā ar VK atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Pārējās trīs lietas pret bijušo Brocēnu pašvaldības vadītāju Arvīdu Mēteru (LSDSP) un divām bijušajām pašvaldības grāmatvedības darbiniecēm tiesā nonāca agrāk, un divas no tām jau ir izskatītas.

Kā ziņots, VK, veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015.gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)