Banner 980x90

Sandra Kalniete gatavos kopā ar Saldus Profesionālās vidusskolas skolēniem

Ilustratīvs foto/ Foto: Liepaja24.lv
Foto: Ilustratīvs foto/ Foto: Liepaja24.lv
Turpinot Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Latvijā projektu "Garšīgie likumi", šo piektdien, 23.oktobrī plkst.9.30 EP deputāte Sandra Kalniete kopā ar Saldus Profesionālās vidusskolas skolēniem piedalīsies diskusijā "Jaunā pārtika un alergēni pārtikā". Sandra Kalniete vadīs arī gatavošanas meistarklasi, pēc kuras notiks "jaunās pārtikas" ēdienu degustācija.

Kā pilsētas informācijas portālu Saldus24.lv informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, degustācijas ēdienkartē: brokastu kvinoja, sāļie amaranta - kartupeļu cepumi, amaranta biezputra ar godži ogām, godži ogu, čia sēklu batoniņi, zemeņu ievārījums ar pektīnu saturošu cukuru.

Jautājumiem par pārtikas drošību un patērētāju aizsardzību ir ļoti nozīmīga vieta EP dienaskārtībā:

* Saistībā ar ģenētiski modificētu pārtiku - šī gada sākuma EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus ES dalībvalstīm, t.sk., Latvijai, ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi Eiropas Savienība;

* Saistībā ar "jauno pārtiku" - Eiropas Parlaments un ES Padome ir vienojušies papildināt jaunās pārtikas regulu, lai nodrošinātu gan pārtikas drošību, gan mazinātu administratīvo slogu uzņēmējiem, gan sekmētu inovācijas. Piemēram, tiks samazināts reģistrācijas procesa ilgums līdz aptuveni 7 mēnešiem, vienkāršota reģistrācijas procedūra, vienkāršota un paātrināta trešo valstu jaunās pārtikas reģistrācija, noteikta tiesiskā skaidrība patērētājiem un uzņēmējiem u.c. Balsojums par pilnveidoto regulu gaidāms Eiropas Parlamenta sesijā 28.oktobrī.

* Saistībā ar alergēniem - pērn stājas spēkā EP un ES Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem ES pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.

EP Informācijas birojs Latvijā šogad uzsāka projektu "Garšīgie likumi", aicinot uz sadarbību profesionālo skolu mācībspēkus, kuri sagatavo pavārus, ēdināšanas speciālistus un citu radniecīgo profesiju pārstāvjus. Projekta mērķis - informēt par EP lēmumiem pārtikas drošības un patērētāju tiesību jomā, kas aktuāli un saistoši ikvienam Latvijā.

Projektā "Garšīgie likumi" līdz šim piedalījušās Rīgas, Ogres, Saulaines, Laidzes, Bulduru, Preiļu un Talsu tehnikumi un profesionālās vidusskolas. Projektā iesaistījušās izglītības iestādes saņem EP Informācijas biroja sadarbībā ar uztur zinātnes ekspertiem un pedagogiem veidotus mācību materiālus par alergēniem, ĢMO un jauno pārtiku - skolas pēc izvēles, izmantojot EP Informācijas biroha sagatavotos materiālus, ar skolēniem apgūst vienu no trim tēmām. Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi organizē visiem interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalās ar jaunajām zināšanām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)